Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una persona posant gasolina en un vehicle amb un sortidor de gasolinera

L'avís sobre l'augment dels preus a Espanya: «Serà encara pitjor»

Des d'aquest mes de juny, els preus dels carburants i l'electricitat seran més cars

El govern d'Espanya preveu una pujada de preus de béns i subministraments com la gasolina i l'electricitat. Els experts ho comparen amb la costa de gener, que també suposa una càrrega addicional per a l'economia de moltes famílies al nostre país.

Des d'aquest dimecres, 16 de juny, omplir el dipòsit del vehicle o posar la rentadora serà més car. Els preus s'han disparat, i podrien seguir pujant en els pròxims mesos. Es tracta d'una amenaça per a l'estalvi de les famílies en un context especialment delicat.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Augmenten els preus dels carburants

El Butlletí del Petroli de la Comissió Europea indica que el preu de la gasolina ha escalat fins als 1,358 euros per litre. És el preu més alt registrat des d'octubre de 2014. En aquell cas la gasolina va pujar fins als 1,405 euros per litre.


Amb els nous preus, omplir un dipòsit de 60 litres costarà 81 euros, mentre que fa un any en costava 69. L'any 2020, el preu de la gasolina estava per sobre d'1,15 euros per litre. Es tracta d'una pujada del 23%.

Pel que fa al dièsel, la pujada arriba fins als 1,221 euros per litre i significa un 22% més que l'any passat. El dièsel té un cost similar al de finals de 2019, però suposa un encariment respecte al 2020.

Tenint en compte que estem vivint una crisi sanitària i econòmica, l'encariment dels carburants té un impacte directe en l'economia de les famílies. A més, amb la fi de l'estat d'alarma, s'ha recuperat la mobilitat i les famílies ja estan planificant les seves vacances.

Malgrat la mala notícia, els experts no descarten una baixada de preus com a conseqüència de l'augment de la demanda.

Es podrien encarir molt més

No obstant això, la baixada serà només un miratge. Antonio Turiel, el científic del CSIC expert en el mercat del petroli, té molt clar que «la situació empitjorarà». La pujada de preus és estructural, assegura, i respon a una sèrie de factors.

Explica que els combustibles estan en caiguda lliure des de 2005 i hi ha una davadalla en la producció per l'esgotament de les reserves. Es tracta d'un declivi lent, però constant, que s'agreuja perquè les productores no inverteixen en la recerca de nous recursos.

Sense anar més lluny, Repsol ha reduït un 90% la seva inversió per a noves explotacions. Això vol dir que hi ha menys recursos, i per tant, els preus s'encareixen.

Les empreses es veuen obligades a produir combustibles amb productes alternatius. De fet, ara mateix de la gasolina que consumim només el 80% és cru i la resta són additius. Això es tradueix en un augment dels costos de producció.


«Cal adaptar les refineries a les noves substàncies, que són més difícils de tractar, i tot això repercuteix en el preu final», assegura. Els preus dels carburants han augmentat, però encara es podrien encarir molt més.

Electricitat més cara

El mateix passa amb l'electricitat, que s'ha decidit augmentar el seu preu entre les 20.00 h i les 21.00 h del vespre. El preu mitjà de la llum arriba al seu màxim en el mercat majorista amb 105,51 euros MWh.

Les dades d'avui superen el màxim assolit durant la borrasca Filomena, el gener de 2021. En aquell moment, el pic es va situar en els 94,99 euros MWh. La tarifa pujarà un 45% respecte a les primeres dues setmanes de juny de l'any passat.