Tomàs Molina és un dels meteoròlegs referència de TV3. És una de les cares més mediàtiques de la corpo i, a més a més, se l'identifica com tot un geni de la meteorologia. Tot el que diu va a missa i té un pronòstic immillorable per parlar dels canvis de temps que arribaran a casa nostra.
Molina va visitar ahir a la tarda el plató del 'Planta Baixa', d'Agnès Marquès, on es va tractar l'augment de la temperatura de l'aigua dels oceans arran d'un informe publicat recentment. «T'he de dir que és una notícia que sí que em preocupa», va dir Tomàs Molina en començar la seva intervenció.
L'informe que es va analitzar indica que l'aigua del mar està més calenta que mai en la sèrie històrica. Mitjançant un gràfic, l'expert en meteorologia va explicar que s'està registrant la temperatura més elevada de l'aigua dels oceans, des que hi ha satèl·lits que la mesuren.
L'expert va explicar que les temperatures es registren des de finals dels anys 70, ara ja fa quasi 40 anys i que, els 21'1ºC que s'han registrat ara és la temperatura més alta que s'havia tingut mai. «El conjunt dels oceans està a 21'1ºC. És la situació més alta des que els satèl·lits mesuren la temperatura de l'aigua», va explicar el meteoròleg durant la seva intervenció.
Les conseqüències
Marquès va voler saber quines implicacions comporta aquest augment de temperatura a la qual Molina va saber donar-li una resposta clara. «Si l'oceà està més calent, el món, la Terra no es pot refredar per sota la temperatura dels oceans. Si els oceans estan a 21ºC, és difícil que la temperatura de la Terra estigui per sota».
«Quan estem a la costa, a la platja, el mar fa de regulador. Prop del mar mai tens ni massa fred ni massa calor perquè tens l'aigua del mar que t'apaivaga la temperatura. En canvi, cap a l'interior fa més calor perquè no tenen l'efecte apaivagador del mar. Si tenim una temperatura del mar molt alta, la temperatura de la terra no podrà estar per sota de la temperatura del mar i, per tant, hem de pensar que això s'està accelerant».
A més, Molina, va voler assenyalar que hi ha 6 zones del planeta amb onada de calor marina, és a dir, que tenen la temperatura del mar està molt per sobre de la que hauria de ser. Aquest conjunt de conseqüències a Catalunya es resumeixen de la següent manera: nits càlides i especial alerta amb el risc d'incendis.
Si ja hi havia alerta amb els incendis a causa del paisatge sec, el risc augmentarà molt a causa de l'elevada temperatura del mar.