Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una dona sosté un telèfon mòbil mentre mossega un bolígraf, envoltada de logotips de bancs com Sabadell, BBVA, CaixaBank i Santander, i una imatge d?una altra dona pensativa.

Els clients de Banco Santander, Banc Sabadell, BBVA i CaixaBank, en alerta: compte

Els bancs alerten d'una estafa que torna a Europa, la qual pot acabar amb tots els estalvis

L'estafa telefònica Wangiri, també coneguda com el frau de la trucada perduda, ha ressorgit. I torna a ser una amenaça per als clients dels principals bancs a Espanya: Banco Santander, Banc Sabadell, BBVA i CaixaBank.

Aquest tipus de frau, que inicialment es va detectar al Japó, ha arribat novament a Europa. I les entitats bancàries estan alertant els seus clients perquè estiguin atents i no caiguin al parany.

Un home amb ulleres i barba mira el telèfon mòbil, envoltat de logotips de bancs com Santander, Sabadell, BBVA i CaixaBank.
Aquest frau implica una trucada perduda al telèfon | Getty Images, Canva de lerbank-bbk22, Banco Santander, Banco Sabadell, BBVA, CaixaBank

Què és l'estafa del Wangiri?

L'estafa del Wangiri es basa en un mètode simple però efectiu. Els estafadors fan una trucada que sona només una o dues vegades abans de penjar, deixant una trucada perduda al telèfon de la víctima.

L'objectiu és que el receptor, per curiositat o preocupació, torni la trucada. En fer-ho, la persona es connecta a números internacionals de tarifació especial. El que resulta en càrrecs desorbitats a la factura telefònica sense que ho sàpiga.

Els estafadors utilitzen tecnologia per fer aquestes trucades de forma massiva, augmentant els seus guanys cada vegada que una víctima torna la trucada. El que sembla una anomenada inofensiva pot generar un cost significatiu. Atès que moltes tarifes telefòniques no cobreixen trucades a certs números internacionals, l'impacte pot ser considerable a les factures mensuals.

Una dona usant un telèfon mòbil envoltada de logotips de bancs com Santander, Sabadell, BBVA i CaixaBank.
Un dels suggeriments dels bancs és instal·lar una aplicació que adverteixi de trucades fraudulentes | Getty Images, Canva de lerbank-bbk22, Banco Santander, Banco Sabadell, BBVA, CaixaBank

Com protegir-se de l'estafa del Wangiri

Els bancs com Banco Santander, Banc Sabadell, BBVA i CaixaBank han emès una sèrie de recomanacions perquè els seus clients evitin caure en aquest frau.

  • No tornar trucades desconegudes o amb prefixos internacionals inusuals.
  • Bloquejar números sospitosos des del telèfon mòbil.
  • Revisar regularment les factures telefòniques i cercar càrrecs inesperats.
  • Consulteu amb l'operadora telefònica si es detecten comportaments estranys.
  • Vigilar els comptes bancaris per detectar possibles transaccions no autoritzades.
  • Usar aplicacions que detectin trucades fraudulentes per millorar la protecció.
  • No interactuar amb trucades sospitoses i mantenir sempre alerta.
Una persona gran fent servir un telèfon mòbil amb logotips de bancs com Santander, Sabadell, BBVA i CaixaBank al voltant i una icona d'alerta a la pantalla.
No torneu mai una trucada de número desconegut i encara menys si teniu codi d'un altre país | Snowdrops images, Pexels, Banco Sabadell, Banco Santander, BBVA, CaixaBank

Tornar una amenaça persistent

Tot i que l'estafa del Wangiri no és nova, el ressorgiment mostra que els estafadors continuen buscant maneres d'aprofitar-se de la tecnologia i la manca de precaució d'algunes persones. Les entitats bancàries han reforçat la seva campanya de conscienciació i demanen a tots els clients que extremin la precaució.

És essencial que qualsevol persona que rebi trucades sospitoses no interactuï amb elles. I que sempre es mantingui alerta davant de qualsevol càrrec inusual, ja que els fraus telefònics i cibernètics continuen evolucionant.

Els usuaris també poden recórrer a eines tecnològiques, com aplicacions que detecten trucades fraudulentes, per millorar-ne la protecció. Els bancs, per part seva, estan treballant conjuntament amb operadores i organismes de seguretat per reduir l'impacte d'aquestes estafes. Però sempre la millor defensa continua sent la prevenció individual.