El 2023, Espanya es va convertir en el segon país de la Unió Europea amb més lloguers turístics reservats a través de plataformes en línia, segons l'Eurostat. Aquest auge en el lloguer d'habitatges, alerta CaixaBank, també ha atret delinqüents que busquen aprofitar-se de l'alta demanda mitjançant enganys sofisticats.
En aquest sentit, CaixaBank ha llançat una sèrie de consells per identificar a la primera aquest tipus de fraus. L'objectiu és que tant els que són clients del banc català, com els que no ho són, evitin les possibles estafes.
CaixaBank llança diversos consells per evitar fraus a les vacances
Per gaudir d'una experiència segura a l'hora de reservar les vostres vacances, preneu nota dels consells següents:
Desconfia d'ofertes massa bones
Si trobes un lloguer de vacances a un preu notablement baix, és un senyal d'advertiment, insisteix CaixaBank. Els estafadors dissenyen anuncis extremadament atractius amb fotos de propietats ideals, reformades i en ubicacions desitjables, però a preus molt baixos. Aquests anuncis solen contenir imatges que podrien haver estat preses d'altres anuncis, de vegades fins i tot mantenint marques d'aigua.
Per protegir-te, compara l'anunci amb altres de similars a la mateixa zona per veure si encaixa quant a preu i condicions. També podeu utilitzar eines com la cerca d'imatges a Google per verificar l'autenticitat de les fotos. A més, revisa el text de l'anunci: els errors gramaticals o la manca de coherència poden ser senyals de frau.
Evita pagaments precipitats i avançats
Els estafadors sovint pressionen perquè facis pagaments ràpids o avançats, al·legant urgències o l'existència d'altres interessats. T'insten a fer servir mètodes de pagament immediats, com Bizum o transferències bancàries, que són difícils de rastrejar.
Per això, CaixaBank recomana desconfiar si l'arrendador et sol·licita un avenç o si l'oferta sembla massa precipitada. Assegureu-vos que el procés de pagament sigui segur i fer el pagament a través de plataformes fiables que ofereixin protecció.
Si podeu, visiteu l'immoble
Sempre que sigui possible, organitzeu una visita a l'immoble abans de tancar qualsevol acord. Els estafadors sovint justifiquen la impossibilitat d'una visita, al·legant que el propietari és fora del país o de viatge.
Si la propietat només està disponible per veure de manera virtual o el procés es maneja completament en línia, és un altre senyal d'advertiment. CaixaBank recomana verificar l'existència i l'estat del lloguer en persona et pot ajudar a evitar enganys.
Molt ull amb el phishing i els correus falsos
El phishing és una tècnica comuna utilitzada per enganyar les persones fent-los creure que estan interactuant amb una plataforma legítima. Verifica sempre que estàs navegant al domini autèntic de la plataforma i presta atenció als correus electrònics que rebis.
Els estafadors, explica CaixaBank, poden replicar correus electrònics que semblen oficials, demanant-te informació personal o financera. No feu clic a enllaços sospitosos i verifiqueu sempre l'autenticitat de qualsevol comunicació.
En definitiva, CaixaBank recomana fer totes les preguntes necessàries i verifica les respostes abans de reservar. Pots contactar amb la immobiliària o l'amfitrió, per assegurar-te que l'oferta que cerques té bones referències. La precaució, el sentit comú i l'atenció al detall són els millors aliats contra els fraus en lloguers de vacances.