Muntatge símptomes òmicron

Avís urgent dels experts sobre la Covid a Catalunya: creixement de casos «molt fort»

Les hospitalitzacions a causa de la Covid-19 també han augmentat

Després d'unes setmanes on la pandèmia semblava estar a punt d'arribar a la seva fi i les xifres de contagis havien baixat considerablement, els experts han donat a la població una mala notícia.

El grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexes de la UPC, conegut també com a BIOCOM, ha constat «males dades» en l'evolució de la transmissió de la Covid-19. A més, els experts exposen que hi ha un creixement de casos «molt fort».

Un home, vacunat a Barcelona el 24/03/2021.
Les vacunes podrien estar perdent immunitat | GTRES

Les últimes dades són una prova d'això, ja que, durant els darrers dies, la quantitat d'hospitalitzats ha augmentat considerablement. Més de 200 persones han estat ingressades a Catalunya, de les quals 40 han anat directament a l'UCI per tractar-se de casos greus.

Malgrat aquestes dades poc esperançadores, els experts esperen que aquests valors siguin més baixos que els d'onades anteriors. Tanmateix, aquestes dades podrien empitjorar i, per aquest motiu, els sanitaris demanen precaució i recorden que la Covid-19 encara és un problema seriós i que la pandèmia no s'ha acabat.

Especial perill entre els més grans

Segons els experts, aquesta nova pujada dels contagis afecta especialment els majors de 60 anys. El BIOCOM explica que aquesta situació es pot donar per pèrdues d'immunitat, possiblement per les noves variants, o a canvis en el patró d'interaccions. A més, s'han trobat diversos focus de contagis en residències de gent gran.

Sanitat ha volgut prendre mesures i ha posat sobre la taula la quarta dosi de la vacuna. Actualment, aquesta nova dosi és només per les persones majors de 80 anys, però no es descarta en un futur que pugui arribar a una major part de la població.

Els joves estan infradetectats

Les dades respecte a la gent jove semblen força bones. Tanmateix, des del BIOCOM consideren que aquesta franja de població es troben infradetectats i per això no es poden fer comparacions directes amb altres grups d'edat, només tendències, ja que el percentatge de malalts amb pocs símptomes és més elevat entre la població jove.

Dos sanitaris a un hospital
Ja s'ha començat a vacunar amb la quarta dosi | EP

A més, el grup, davant d'aquesta situació, ha destacat la importància de tenir la pauta de vacunació completa i tenir cura amb les persones vulnerables.

De moment, només caldrà tenir prudència i esperar per veure com evoluciona finalment la situació sanitària a Catalunya.