Imatge d'un passadís d'una farmàcia amb les prestatgeries plenes de productes i medicaments

Alerta sanitària a Catalunya: es troben errors en algunes bombes d'insulina

Algunes bombes d'insulina podrien no funcionar correctament

Nova alerta sanitària, aquesta vegada amb un producte sanitari. L'alerta l'ha emesa, en aquest cas, l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS). L'organisme de control recomana als pacients que han estat tractats amb aquest producte que consultin si els seus dispositius es troben entre els afectats.

El problema que es troba en algunes bombes d'insulina

Els productes afectats són bombes d'insulina de la marca MiniMed™ de la sèrie 600 i 700, fabricades per Medtronic MiniMed, als Estats Units. La mateixa empresa fabricant ha detectat entre els seus dispositius un error que es podria trobar en algunes de les bombes d'insulina. Pel que sembla, contenen una peça defectuosa que podria perjudicar el funcionament correcte del dispositiu.

S'ha detectat que el contacte metàl·lic del tap de la pila podria presentar alguns problemes, com que estigui malmès o que s'hagi desprès.

Cal destacar que si aquest contacte no funciona correctament, és possible que la pila no obtingui prou connexió, deixant la bomba d'insulina sense energia. En aquest cas, el dispositiu deixaria d'administrar insulina al pacient i augmentaria el risc de patir graus d'hiperglucèmia, fins i tot, la cetoacidosi (CAD).

Els pacients poden trobar el tap de les piles a la part superior de la bomba, just al compartiment de la pila AA. Aquells que continguin els tres punts rodons de plàstic negre amb relleu funcionen correctament, mentre que aquells sense contacte metàl·lic o sense algun dels punts en relleu podrien no funcionar com cal.

En cas que s'hagi deixat d'administrar insulina, els usuaris podran observar que a la pantalla del dispositiu ha aparegut una alerta que anuncia: «Introduir pila». Al cap dels minuts, és possible que soni l'alarma com una sirena, encara que estarà indicant que la bomba s'apagarà molt aviat. Per això, els usuaris han de parar especial atenció a les alertes.

Els productes possiblement afectats

A continuació, apareix el nom de les bombes d'insulina i el número de model perquè puguin ser consultades:

1. Bomba d'insulina MiniMed™ 640GMMT-1711, MMT-1712, MMT-1751, MMT-1752

2. Bomba d'insulina MiniMed™ 670GMMT-1761, MMT-1762, MMT-1781, MMT-1782

3. Bomba d'insulina MiniMed™ 720GMMT-1809, MMT-1810, MMT-1859, MMT-1860

4. Bomba d'insulina MiniMed™ 740GMMT-1811, MMT-1812, MMT-1861, MMT-1862

5. Bomba d'insulina MiniMed™ 770G*MMT-1881, MMT-1882, MMT-1891, MMT-1892

6. Bomba d'insulina MiniMed™ 780GMMT, 1885, MMT-1886, MMT-1895, MMT-1896

Imatge d'una bomba d'insulina a la panxa d'una persona.
La bomba d'insulina MiniMed™ 770G és l'única que no es distribueix a Catalunya. | Getty Images
 

Com afecta Catalunya aquesta alerta?

Des de la mateixa empresa s'han posat en contacte amb professionals sanitaris, pacients i distribuïdors per comunicar-los el problema. A més, han llançat un comunicat en què es troben una sèrie de recomanacions.

Els fabricants alerten que el tap de la pila no sigui retirat, tret que es vulgui reemplaçar amb una pila nova de forma immediata. Així mateix, recomanen que en el cas que el tap de la pila no estigui malmès, els pacients poden continuar tractant-se amb total normalitat.

Imatge d'un metge posant una bomba d'insulina a un nen.
A Espanya el nombre de diabètics s'ha incrementat un 41% des de 2019. | Getty Images

 

En cas de comprovar que el contacte del tap estigui danyat o de no estar segur, l'ideal seria substituir-lo per un de recanvi o optar per un pla de tractament alternatiu que hagi estat recomanat prèviament per un equip mèdic.

De tota manera, no és l'única alerta sanitària relacionada amb bombes d'insulina. Aquest mateix mes, una altra empresa encarregada de fabricar aquests dispositius comunicava que hi havia un error en el programari de les bombes d'insulina.

La solució de l'empresa fabricant

Han afirmat estar ocupant-se d'un nou disseny del mateix tap que pugui ser restituït per als usuaris afectats. Seguint en aquesta línia, els usuaris poden trucar a l'Assistència Tècnica de Medtronic al telèfon 900 120 330 per consultar dubtes addicionals.