Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge símptomes òmicron

Descobreixen una de les seqüeles més habituals del coronavirus

El coronavirus deixaria un trastorn important entre alguns contagiats

El coronavirus va afectar greument un grup important de persones a tot el món. A Espanya s'estima que hi va haver una mica més de 12,5 milions de contagis, que suposa pràcticament una quarta part de la població. Tot i això, des que va esclatar la pandèmia, els investigadors han detectat com el virus deixava també seqüeles entre alguns afectats.

L'aparició de les vacunes i les mesures de control van aconseguir reduir el problema. Tot i això, amb el pas dels mesos s'ha comprovat com milers de persones pateixen el que es coneix com a Covid persistent. Asseguren que pot arribar a afectar gairebé el 10% dels pacients infectats.

Sol aparèixer uns mesos després del contagi per coronavirus i els símptomes s'arriben a allargar durant almenys un parell de mesos. Aquesta versió de la malaltia que apareix a llarg termini s'evidencia amb malestar, dolor muscular, sensació de manca d'aire, marejos, febre o cansament.

Però hi ha un símptoma que preocupa més que la resta i que perjudica el 40% dels pacients. Es tracta dels trastorns del son. Així ho recull una investigació duta a terme per la Clínica Cleveland.

Segons les dades estudiades, els afectats amb trastorns de moderats a greus comptaven amb índexs de massa corporal més elevats. També presentaven un trastorn d'ansietat general pitjor. Per dur a terme la investigació van analitzar les dades de gairebé mil pacients entre el febrer del 2021 i l'abril d'aquest any.

Una dona amb mal de cap.
La Covid persistent apareix amb febre, malestar i problemes per dormir. | Canva
 

«Les dificultats per agafar el son són símptomes de llarga durada que s'han reportat en pacients amb Covid persistent». Així ho reconeix Cinthya Pena Orbea, una de les encarregades de la feina.

S'extreuen moltes conclusions sobre les seqüeles que va deixar el coronavirus en aquest tipus de pacients. El 67,2% dels pacients amb Covid persistent van mostrar una fatiga moderada, que es va elevar fins al 21,8% en el cas dels que tenien una fatiga greu.

Els que van comunicar que patien alteracions moderades del son van representar el 41,3%. Van ser un 8% els que van reportar uns símptomes més greus pel que fa al descans.

Les coordinadores de la Unitat de Trastorns del Son i Ventilació de l'Hospital de Valdecilla també ofereixen una dada reveladora. Amb l'aparició del virus, els casos d'insomni i malsons «s'han disparat», expliquen Mónica González i Marián Martínez.

El temor a la malaltia, la possibilitat de morir per COVID-19 o la incertesa respecte al futur han provocat «un estrès terrible». Tot això acaba condicionant la qualitat del son.

Imatge d'una dona dormint de fons i un despertador
La Covid impedeix descansar amb normalitat als afectats per Covid persistent. | Getty Images
 

S'han multiplicat «les xifres d'insomni i la presència de malsons, de contingut angoixant». Tant a la població general com entre els professionals de l'àmbit de la salut. Assenyalen que han treballat «a primera línia i amb dilemes ètics importants».

El coronavirus registra més taxes de contagi que fa un any

El coronavirus segueix tenint molta presència a les nostres vides. Encara que s'hagin suprimit la major part de les restriccions, la malaltia continua fent de les seves. En menys d'una setmana es van comptabilitzar 243 víctimes mortals pel virus, a més de 48.272 nous infectats.

Això fa que la situació sigui infinitament pitjor que fa un any. Els diferents hospitals del país tenen ingressats 6.788 pacients, dels quals 279 es troben a l'UCI. La directora de Salut Pública de l'OMS, María Neira, estima que «molts països han rebaixat aquesta capacitat de seguiment».

«Les noves variants poden provocar reinfeccions», alerta l'exdirectiu de l'organització Daniel López Acuña. La situació, de moment, no és preocupant, però hi ha motius per estar alerta.

El coronavirus presentava l'any passat un percentatge d'hospitalitzats del 2,40% en aquesta època. Ara, l'ocupació dels llits als centres mèdics puja fins al 5,51%. Molts són per complicacions de la Covid vinculades a les seves malalties.