El doctor Pedro Cavadas

Un reconegut expert alerta de la situació del coronavirus després de l'estiu

Pedro Cavadas considera que tardor serà clau per al desenvolupament de la COVID-19

La setena onada de la COVID-19 ha aterrat amb més força que les anteriors. La veritat és que la situació sanitària cada cop és més alarmant a causa de l'augment de casos de cara a l'estiu.

A mesura que han anat transcorrent els mesos, han sortit a la llum noves variants que han posat en perill la salut de la població catalana. Per aquesta mateixa raó, la situació sanitària ha requerit la presència de la quarta vacuna contra el coronavirus a Catalunya.

La veritat és que l'estació d'estiu és una data clau per a l'evolució de la COVID-19, ja que l'arribada massiva de turistes estrangers influeix més. D'altra banda, l'ús inexistent de la mascareta també ha provocat un increment de contagis.

Primer pla del doctor Pedro Cavadas
Pedro Cavadas adverteix del perill que comporten els mesos d'estiu i de tardor. | GTRES
 

Tot i això, i amb l'objectiu d'evitar una situació incontrolable, s'ha acceptat la proposta de vacunar la població de la quarta dosi. Però, a l'espera que s'executi el nou pla de vacunació, novament, el cirurgià Pedro Cavadas ha alertat sobre el perill i la ineficàcia de les vacunes contra el virus.

Pedro Cavadas alerta sobre el perill d'una vacunació irregular

Durant aquests, aproximadament, tres anys de pandèmia, el doctor Cavadas ha anat generant més d'una polèmica per les seves contínues declaracions respecte a la COVID-19. I és que els seus nombrosos pronòstics van provocar que fos acusat moltes vegades de «propagador de notícies falses» i «alarmista».

Tanmateix, tot indica que la nova previsió de l'expert està prenent cada vegada més força. El cert és que el cirurgià ha advertit que «el repartiment asimètric de les vacunes dificultaria l'erradicació de la pandèmia i, en conseqüència, facilitaria la propagació del coronavirus».

Per tant, si es vacuna únicament una part de la població, no evitaria que la COVID-19 continués el seu curs com fins ara. Així mateix ho ha assenyalat l'expert, posant èmfasi l'estació d'estiu com a «clau» per contribuir a l'evolució del virus.

El mateix Centre Europeu per al Control i la Prevenció de Malalties (ECDC) ha donat suport a l'estudi de Cavadas. La veritat és que a l'últim informe epidemiològic d'aquesta agència ha assegurat que les subvariants d'Òmicron tenen una gran relació amb la pujada de casos.

Una infermera vacunant una dona gran
La idea de vacunar-se de la quarta dosi cada cop pren més força. | Canva
 

«Les subvariants d'Ómicron BA.4 i BA.5 es convertiran en dominants a tota la Unió Europea, una cosa que probablement donarà lloc a un augment dels casos de Covid-19 en les pròximes setmanes».

D'aquesta manera, Cavadas ha afegit que la tardor serà crucial perquè la pandèmia estigui controlada, al contrari que a l'estiu, ja que es preveu que els casos augmentin en aquesta època.

Els experts alerten que «tardor serà crucial» per al desenvolupament del coronavirus

Una informació que es veu contrastada per les últimes declaracions de Fernando Simón sobre això. El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) va alertar que a la tardor es comprovarà si cal l'ús de la quarta vacuna contra la COVID-19.

El doctor Pedro Cavadas considera que el repartiment uniforme de vacunes trigarà «diversos anys», per la qual cosa resultaria força complex mantenir el coronavirus controlat. En aquesta mateixa línia ha parlat Margarita del Val.

La investigadora del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) es va mostrar d'acord amb les declaracions de Cavadas en afirmar del risc d'un augment de casos a la tardor.

A més, cal assenyalar que aquest expert ha comunicat que «encara queden al davant dos anys més de pandèmia del coronavirus», per la qual cosa cal extremar les precaucions.

Sens dubte, l'estiu i la tardor seran les dues estacions clau per determinar si cal la vacunació massiva de la població de la quarta dosi. O, si per contra, únicament s'aplicarà als pacients de més risc, com s'ha procedit amb la tercera.