Imatge d'una vacuna contra el Covid-19 d'Astra Zeneca.

L'avís urgent de l'OMS sobre la tercera dosi de la vacuna: «És una burla»

La directora regional de l'OMS a Àfrica, Matshidiso Moeti, ha expressat el seu malestar | Al continent africà només el 2% de la població té la pauta de vacunació completa

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha tornat a rebutjar una vegada més el fet que els països més risc vacunin amb una tercera dosi la seva població. El director de l'OMS, Tedros Adhanom, ja va demanar a principis d'agost que els països que s'ho plantejaven esperessin fins a setembre. Tot això rau en el fet que el vaccí no arriba a aquells països que no tenen tants recursos com els primers.

Un dels continents on el nombre de vacunes que arriben és ínfim en comparació a la població que hi resideix és Àfrica. La directora regional de l'OMS al continent, Matshidiso Moeti, ha mostrat el malestar en el qual es troben la gran majoria de països del territori respecte a la Covid-19.

«És una burla de l'equitat de les vacunes»

La Dra. Moeti, aquest dijous, ha explicat: «Just en el moment en el fet que els nostres esforços comencen a enlairar-se, Africà està topant amb vent de cara. Els moviments d'alguns països a escala global per introduir dosis de reforç és una burla a l'equitat de les vacunes».

Fins i tot ha exposat: «Els països amb alts ingressos ja han administrat, una mitjana de més de 103 dosis per 100 persones, en canvi, a l'Àfrica el número és de 6».

«Fracassar en la vacunació dels grups amb més risc a tots els països suposarà morts innecessàries. Ho diem cada setmana i no n'hi ha prou. Això (la no vacunació) també contribueix al fet que el virus pugui mutar encarà més i endarrerir la recuperació global provocada per la pandèmia», ha conclòs la directora regional.

Només el 2% de la població té la pauta de vacunació completa

La Dra. Moeti ha exposat que «desafortunadament» només s'ha pogut administrar la pauta completa del vaccí al 2% dels africans. Per la directora regional de l'OMS això implica una cobertura «baixa».

Tot i això, Matshidiso Moeti creu que hi ha «esperança» amb els 10 milions de dosis que COVAX entregarà a finals d'agost. Això, segons Moeti, augmentaria el percentatge de vacunats fins al 20%.

Més de 7,4 milions de casos, 187.000 persones mortes i 4 variants

Segons les últimes dades de la Universitat Johns Hopkins al continent africà hi ha més de 7,4 milions de contagiats de la Covid-19. Tot i que la tercera onada al continent s'ha estabilitzat, la Dra. Moeti ha recalcat que la situació segueix sent molt «fràgil».

De fet, segons les dades que va exposar l'OMS el continent té 4 variants de coronavirus. En concret, hi ha 44 països amb la variant Alfa, 39 amb la Beta, 30 amb la Delta i 4 amb la Gamma.