Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Investigadors que estudien una vacuna en un laboratori dirigit per l’empresa biotecnològica sud-africana TASK a Ciutat del Cap, Sud-àfrica

Avís urgent de Sanitat a una comunitat que ha d'actuar ja: «És preocupant»

Tot i que no és la comunitat amb més casos, no té un control sobre la seva població

Investigadors que estudien una vacuna en un laboratori dirigit per l’empresa biotecnològica sud-africana TASK a Ciutat del Cap, Sud-àfrica
No hi ha suficients rastrejadors a Madrid per poder controlar els brots | ACN

El Ministeri de Sanitat està preocupat per la situació dels rebrots a tot el país. Els casos de coronavirus estan augmentant diàriament a gran part d’Espanya, però hi ha zones que preocupen més que unes altres, com és el cas de Madrid.  Malgrat no ser la zona més afectada —que ho són Catalunya i Aragó— no volen que es torni a repetir situacions que s'han donat en el passat. És per això que el ministeri adverteix: «És preocupant».

Els contagis no deixen d'augmentar en la comunitat madrilenya des de fa més d'una setmana, on s'ha arribat gairebé als 5.000 casos en els últims set dies. Números que espanten, tenint en compte que Madrid ha estat la comunitat més afectada durant la primera part de la pandèmia.

Salvador Illa, ministre de Sanitat, ha manifestat en més d'una ocasió que tant Barcelona com Madrid són territoris que requereixen una actuació diferent, ja que són dos dels centres neuràlgics en tots els àmbits del país. Si el virus circula amb llibertat per qualsevol d'aquestes dues zones, és inevitable que s'acabi expandint per tot el territori nacional.

Els experts adverteixen: «És preocupant»

Les dades que estan arribant durant les últimes hores no són bones. En tan sols un dia s'han comptabilitzat 1.772 nous casos. D'aquests, 614 pertanyen a Aragó i 539 a Madrid. Des del passat 25 de maig és la xifra més alta aconseguida, tenint en compte que encara no es tenen les dades de Castella-la Manxa per problemes tècnics, com tampoc els del País Basc, per festivitat.

En els últims set dies s'han diagnosticat un total de 18.298 casos, i en les últimes dues setmanes s'han arribat gairebé als 34.000 casos. Segons l'últim balanç proporcionat per Sanitat, s’eleven a 305.767 els casos de contagi des de l'inici de la pandèmia, gairebé 3.000 casos més que els que es van notificar un dia enrere, el dimarts.

Aquestes dades mostren un clar augment de casos en els últims dies,  i el més preocupant és que sembla que aquest creixement no té intenció d’aturar-se en les pròximes setmanes.

A Aragó la situació continua sent molt preocupant. De fet, la zona de Saragossa continua estant sota la lupa dels experts en ser considerada una zona amb transmissió comunitària de difícil control.

Del total dels casos registrats a Aragó, la meitat d'ells corresponen a Saragossa —455 casos—. Segons ha manifestat el govern d'Aragó, l’augment de casos correspon en certa manera als tests massius que s’han realitzat a la zona: «Tenim casos perquè estem buscant molt». Només durant el dia d'ahir es van realitzar 3.953 proves, de les quals 3.630 van ser PCR.

Les dificultats a Madrid per al rastreig

Precisament són aquesta mena de tests massius el que està faltant a la comunitat de Madrid, i la raó per la qual està sent tan difícil controlar els brots. La manca de personal és tal que s’ha arribat al punt en què la Universitat Complutense de Madrid, en associació amb la conselleria de Sanitat, han demanat voluntaris per a realitzar el rastreig de coronavirus. Han demanat a persones que tinguin les carreres d'Infermeria, Treball Social o Medicina entre altres.

Segons la Conselleria de Sanitat, gairebé tenen als 400 rastrejadors que havien promès el mes de maig en un ple, però s'entén que la xifra continua sent insuficient, perquè en la Comunitat de Madrid viuen 6.6 milions de persones. A les xarxes socials es poden veure diversos missatges de persones contagiades que asseguraven que ningú havia contactat amb ells per rastrejar els seus contactes. D’aquesta manera, la situació segueix sense tenir control i pot arribar a produir-se un rebrot de caràcter nacional.

Madrid ha notificat que ha duplicat els contagiats en tan sols una setmana, aconseguint els 5.000 infectats. Segons les dades aportades per la comunitat, ara mateix hi ha 295 hospitalitzats, mentre el dia anterior eren 274. De fet, s'ha especificat que de tots ells hi ha 40 persones en instal·lacions UCI.