La vacuna contra el coronavirus no costarà el que deien: apugen el preu

'Moderna' afronta la recta final dels assajos i anuncia que podria tenir les dosis llestes a final d'any encara que a un major preu

Vacuna coronavirus
La vacuna segueix pujant de preu a mida que s'apropa el final dels assajos | RTVE

Des que va començar la carrera per la vacuna del coronavirus, diversos projectes competeixen per arribar primers a la meta. Però no estan disposats a vendre el seu èxit a un preu barat. Una de les vacunes més prometedores, la de l'empresa estatunidenca 'Moderna', ha anunciat que el preu serà d'entre 27 i 31 euros per dosi. 

Es tracta d'un nou augment del preu, ja que l'última informació que havia donat la farmacèutica fixava el preu entre 21 i 25 euros. Malgrat d'apujar el preu per dosi, 'Moderna' assegura que es vendrà a preu de pandèmia perquè es garanteixi l'accés universal. 

«Estem treballant amb governs de tot el món i amb altres per assegurar-nos que la vacuna és accessible amb independència de la capacitat de pagar», assegura el conseller delegat de 'Moderna', Stephane Bancel. La companyia matisa que el preu serà menor per als països que sol·licitin grans quantitats de dosis. 

Una comanda de vacunes reduïda serà de milions de dosis

'Moderna' recorda que una demanda reduïda serà de milions de dosis com a mínim. El preu fixat està per sobre del que va avançar Pfizer per la vacuna que desenvolupa aquesta companyia juntament amb l'alemanya 'BioNTech': 16,5 euros per dosi. També és superior al cost que ha fixat 'AstraZeneca', col·laboradora de la Universitat d'Oxford per Alemanya, Itàlia, França i Països Baixos: entre 2,5 i 3,4 euros per dosi. 

'Moderna' va avançar els nous preus de la vacuna en la presentació dels resultats de la companyia en el segon trimestre de 2020. Segons les dades presentades, l'empresa va multiplicar els seus ingressos per cinc, fins als 66,4 milions de dòlars. Això els permet recuperar la pèrdua d'un 13% fins als 116,7 milions de dòlars. 

A finals de juny, 'Moderna' ja havia rebut 400 milions de dòlars per finançar el projecte de la vacuna del coronavirus, coneguda com a mRNA-1237. A més, ja negocia la seva distribució amb diversos països interessats. La vacuna, que es produirà a Espanya, compta amb la inversió de 483 milions de dòlars a l'abril per part dels Estats Units, que després va posar-ne 472 milions més. 

Recta final dels assajos

La vacuna de 'Moderna' va avançant en els seus processos i protocols per aconseguir dosis eficaces i segures. Els primers resultats van mostrar una bona resposta immune als 45 pacients que la van provar, i la farmacèutica va decidir fer un pas més i començar la tercera i última fase de l'assaig, que va començar el 27 de juliol. 

'Moderna' s'enfronta ara a la fase decisiva i ahir va anunciar que realitzarà modificacions per incloure en l'estudi a persones amb VIH. La intenció és seguir avançant en les fases per retallar els terminis i trobar tan aviat com es pugui la vacuna. El rècord actual per trobar una vacuna es trobava en 5 anys, i amb el coronavirus es preveu que es trenquin tots els rècords. 

'Moderna' espera començar la seva producció massiva abans de finals d'any. Segons expliquen des de l'Institut Nacional d'Al·lèrgia i Malalties Infeccioses dels Estats Units, esperen tenir els primers resultats sobre l'efectivitat i seguretat de la vacuna a finals d'estiu, i explicar amb els resultats definitius al voltant del novembre. Pot ser que sigui abans.


Comentaris

envia el comentari