Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una aula de l'Escola Miquel Utrillo de Sitges, plena d'alumnes distanciats i amb mascaretes. Imatge del 17 de juny del 2020

L'OMS demana no obrir escoles al setembre en països concrets

Mike Ryan, director d'Emergències Sanitàries, ha aconsellat no obrir els centres a les zones on hi hagi molts contagis

Una aula de l'Escola Miquel Utrillo de Sitges, plena d'alumnes distanciats i amb mascaretes. Imatge del 17 de juny del 2020
La reobertura de les escoles és un dels temes que més preocupa de cara al setembre | Catalunya Diari

Tot i que encara queden unes setmanes per seguir gaudint de l’estiu, la tornada a les classes està més present que cap altre any entre pares i alumnes. Docents, professorat i el mateix Govern es plantegen la reobertura de les escoles i la seguretat d’aquells que acudeixin als centres educatius.

Que els alumnes puguin tornar a les classes presencials és un dels objectius principals del Govern, qui estudia tots els consells a seguir per fer-ho de la manera més protegida possible. Així, s’implementaran mesures d’higiene i desinfecció, s’augmentarà la distància entre les taules dels alumnes o baixaran el nombre d’alumnes per cada classe. Aquestes són només algunes de les solucions a un problema que podria crear conseqüències inimaginables si s’allargués en el temps.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha assegurat que són molts els passos a seguir perquè les escoles, instituts i universitats puguin obrir sense cap mena de perill. Per això, el seu director d’Emergències Sanitàries, Mike Ryan, ha aconsellat no obrir els centres educatius en zones on els nivells de contagis són alts.

L’OMS aconsellaria no obrir els centres educatius a gran part d’Espanya

Ryan assegura que reobrir els centres en aquestes condicions «només empitjorarà la situació». D'aquí ve que aquesta recomanació vindria a establir ara que no hauria d'iniciar-se el curs en alguns llocs concrets del nostre país on hi ha rebrots. Aquest seria el cas, per exemple, de Catalunya, que té 83.850 contagiats, o Madrid, que posseeix 78.531. A aquestes regions li seguirien Castella i Lleó, Castella-la Manxa i Aragó amb 20.739, 18.957 i 18.949 casos respectivament.



En aquest sentit, Ryan ha estat molt clar. Ha afirmat que «tots volem que els nens tornin a classe, però és necessari que ells i els professors ho facin en un marc segur». Així, ha manifestat que l'inici del curs escolar hauria de produir-se en zones amb un baix nivell de contagi. A més, ha dit que és necessari que aquestes també comptin amb mesures de reacció ràpides en cas que es detectin contagis a les aules.

La pandèmia està augmentant les desigualtats educatives

Per la seva banda, l’Organització de Nacions Unides (ONU) també ha aconsellat no tornar a obrir els centres educatius, ja que les conseqüències en cas de rebrot podrien ser «incalculables».

Tot i això, han assegurat que l’educació a distància tampoc és la resposta, ja que deixa enrere a molts alumnes, a més de l'especial risc que pateixen aquells amb discapacitats, de comunitats minoritàries o desfavorides, els desplaçats i refugiats i els que viuen en zones remotes. La pandèmia, adverteixen, està augmentant les desigualtats educatives.