Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Alumnes de vela al port de Sant Carles de la Ràpita

El valor social de la vela

La Federació Catalana de Vela i les escoles de vela volen fomentar la navegació entre persones de totes les edats i convertir-los en usuaris del mar

Pràctiques de Paddle surf a la Badia dels Alfacs
Pràctiques de Paddle surf a la Badia dels Alfacs | Escola Vela

El mar és part de l’essència de Catalunya, un territori que té 780 quilòmetres de costa, 47 ports i 32.404 amarradors esportius, i la navegació esportiva i la navegació d’esbarjo formen part d’aquesta societat. 

Per aquest motiu, les administracions públiques, les federacions, els clubs nàutics, les escoles de vela i les associacions s’han unit en diferents projectes per promoure la vela, fer-la popular entre la ciutadania i donar-li un valor més social
 

La Vela, un esport amb valors socials

Vela lleugera a Cambrils
Vela lleugera a Cambrils | Escola Vela

El creixement de l’activitat nàutica ha donat pas a un nou escenari on les modalitats esportives han evolucionat per facilitar l’accés al mar a qualsevol persona de qualsevol condició per aprofitar l’oportunitat d’oci i esport que ofereix el mar. 

L’objectiu és oferir activitats entorn del mar als habitants de ciutats i poblacions costaneres, però també formar nens, nenes i joves en l’art de navegar, en els seus valors i en la seva cultura, independentment de les seves característiques físiques i el seu origen social. Iniciatives com ara, batejos de mar, casals d’estiu, campus nàutics, cursets, regates, Esport Blau Escolar, Vela inclusiva, Vela inclusiva amb família o Inser-vela, entre altres. 

Cal destacar el paper de la Federació Catalana de Vela i les escoles de vela per fomentar la navegació entre persones de totes les edats, i convertir-los en usuaris del mar, en  futurs navegants

Altres projectes van encara més enllà i pretenen educar als petits navegants als valors socials. Altres estan destinats a nenes i nens amb diversitats funcionals per fomentar la igualtat d'oportunitats. També hi ha programes destinats a reinserir al jovent en risc d’exclusió social al món laboral nàutic. Aquest article pretén aprofundir més en la dimensió social de la vela amb tres projectes molt interessants.

L’Esport Blau Escolar

El projecte Esport Blau Escolar és una activitat formativa en esports nàutics que té el suport de la Generalitat de Catalunya a través de la Conselleria d’Educació i la Secretaria General de l’Esport, i la Federació Catalana de Vela. 

La missió del projecte és posar en contacte els clubs nàutics i les més de 70 escoles de vela que hi ha repartides al litoral català amb centres educatius de les comarques costaneres. 

L’activitat se centra en la disciplina de vela lleugera i va dirigida als alumnes de 5è de primària. Es realitza en horari lectiu, en 8 sessions de dues hores cadascuna, i s’inclou en el marc curricular de l’àrea d’educació física.
 

Alumnes de vela al port de Sant Carles de la Ràpita
Alumnes de vela al port de Sant Carles de la Ràpita | Escola Vela

L’Esport Blau Escolar porta implícita una dimensió esportiva com el coneixement dels conceptes bàsics de la navegació com ara, els vents, els rumbs, les parts d’una embarcació, els nusos mariners, etc. Així com una dimensió social amb la qual els alumnes es formen en hàbits saludables i valors socials i esportius. 

Es tracta d’educar mitjançant l’esport nàutic i realçar el treball en equip, la responsabilitat del manteniment dels materials, el respecte pel medi ambient, la solidaritat, la tolerància, la companyonia i el coneixement del mar i, que gaudeixin fent-ho. 

Les activitats sempre es fan amb la complicitat de tècnics en l’esport nàutic, amb la finalitat que els nens i les nenes es puguin sentir autònoms navegant i assoleixin un nivell adequat de navegació.  

Vela inclusiva i Inser-vela

El projecte Vela inclusiva és una iniciativa de la Federació Catalana de Vela per promoure la pràctica de l’activitat física i l’esport inclusiu, i millorar la qualitat de vida de les persones amb diversitat funcional, mitjançant la cooperació entre organismes públics i entitats privades. 

En aquesta activitat, es treballa des d’una perspectiva integradora amb l’objectiu de normalitzar la pràctica de la vela i garantir l’autonomia personal, la igualtat d’oportunitats i generar canvis relacionals. 

Aquests programes compten amb l’acompanyament de la pràctica de l’activitat física d’algun dels pares o un tutor, i la  formació específica dels responsables tècnics de l’activitat. 

Després de la bona experiència amb la Vela inclusiva, s’ha creat el projecte Vela inclusiva en família per potenciar i reforçar els vincles entre nens i joves amb diversitat funcional i les seves famílies a través de la vela.

Inser-vela és un programa de la Federació Catalana de Vela que pretén formar a persones amb risc d’exclusió social perquè puguin convertir-se en monitors i monitores de vela i així oferir una sortida al món laboral
 

La Vela també s'adapta a les mesures de seguretat

Davant la situació actual, els ports, les instal·lacions nàutiques i les escoles de vela s’han preparat amb mesures de seguretat i higiene per aquest estiu. Les activitats nàutiques ofereixen proximitat, activitats a l’aire lliure i un entorn saludable, segur i de confiança. Les activitats nàutiques us esperen!
 

Agraïments als Clubs Nàutics de Cambrils, l’Ampolla i Sant Carles de la Ràpita.