El president de la Generalitat, Quim Torra, sent entrevistat per la televisió CNBC el 29 de juliol del 2020.

Torra demana als ajuntaments catalans que no transfereixin el seu superàvit a l'Estat

El president anuncia un recurs d'inconstitucionalitat contra la decisió del govern espanyol i la FEMP sobre els romanents municipals

El govern espanyol i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) han aprovat aquesta setmana una mesura que estableix que els municipis que cedeixin el seu superàvit al Ministeri d'Hisenda podran utilitzar, entre aquest 2020 i 2021, com a mínim el 35% dels fons aportats. Després d'aquest acord, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat a tots els alcaldes catalans a través d'una carta que prenguin mesures per evitar que l'Estat tingui accés als seus romanents municipals. Torra creu que d'aquesta manera el govern estatal «s'apropia» dels recursos municipals de forma «unilateral», i ha anunciat que prepararan un recurs d'inconstitucionalitat. 

«Gravíssim perjudici als ciutadans»

Torra ha recordat que «he reclamat insistentment al president del govern espanyol que permeti a tots els ajuntaments de Catalunya la utilització de la totalitat dels romanents municipals per poder-los destinar a desenvolupar polítiques d'emergència social i fer front a la crisi socioeconòmica que estem patint a conseqüència de la Covid-19». No obstant això, manifesta que Pedro Sánchez ha ignorat la demanda. 

El president s'ha ofert als alcaldes catalans «en totes les accions legals» que emprenguin per fer front a «aquest gravíssim perjudici als ciutadans». «Us demano que emprengueu totes les accions per impedir i evitar que l'Estat pugui utilitzar, de forma injusta, insolidària i unilateral, els recursos que han d'estar destinats a la millora dels serveis i l'atenció que els ciutadans i ciutadans dels vostres municipis mereixen, perquè els ajuntaments heu de poder decidir de manera plena el destí dels romanents municipals», ha dit finalment.