Muntatge de feix de bitllets de 50 euros i cartell de la Seguretat Social

L'ajuda de la Seguretat Social que podries rebre i no ho sabies: entre 500 € i 1.300 €

Molta gent que podria percebre aquesta prestació encara no l'ha sol·licitada

Moltes persones reuneixen els requisits precisos per sol·licitar una ajuda de la Seguretat Social. Aquesta puja des dels 500 € fins als 1.300 €, però és possible que algunes no s'hagin assabentat que la poden percebre.

Ens referim a l'ingrés mínim vital (IMV), que va sorgir amb el propòsit de prevenir el risc de pobresa i d'exclusió social. Sobretot entre aquells que no tenen prou recursos per satisfer les seves necessitats essencials.

Tot el que has de saber sobre l'IMV

Aquesta prestació no contributiva l'estan cobrant 627.957 llars on resideixen 1.807.734 persones, segons dades de l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS). Tanmateix, aquesta ajuda no està arribant a totes aquelles famílies amb dret a sol·licitar-la. Almenys encara no l'han reclamada, publica el portal Noticias Trabajo.

Ja fa tres anys que es va posar en marxa i l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) ha detectat força deficiències. Principalment, perquè no està acabant a les mans de qui la podrien percebre. Expliquen que el 58 % de les persones que tenen dret a cobrar-la no ho fan. A més, l'objectiu que es va imposar l'Executiu gairebé no arriba al 35 %. Es pot dir, doncs, que alguna cosa no funciona del tot bé.

Mà agafant un bitllet d'un caixer automàtic
Si et concedeixen aquesta prestació, et podrien ingressar des de 500 € fins als 1.300 €. | Getty Images

Amb la intenció que l'IMV arribi al nombre més gran possible de beneficiaris, avisen de la presència d'un simulador en què els possibles interessats podran confirmar si tenen dret a percebre l'ajuda. També tindran la possibilitat de conèixer la quantia aproximada. Això sí, que ningú no es pensi que l'han enganyat, perquè el resultat que se n'obtingui no és vinculant. Potser a través d'aquesta plataforma ens reconeixen la prestació, però això no implicarà que hi tinguem accés. El Ministeri ha de verificar que les dades aportades s'ajusten a les condicions fixades.

Quines persones poden sol·licitar l'IMV

Les persones que tinguin dret a cobrar l'IMV apareixen recollides a l'article 4 de la Llei 19/2021. Per gaudir-ne, hi ha una sèrie de condicions que han de complir. Aquests són els aspirants a l'ajuda esmentada.

- Persones incloses dins una unitat de convivència. Això suposa que dins un mateix immoble hi resideixin diverses persones sota un vincle, sigui de matrimoni, de parella o de fins a segon grau de consanguinitat.

- Joves de menys de 23 anys que resideixin sols o comparteixin domicili, sempre que no s'integrin dins una unitat de convivència.

- Dones víctimes de violència de gènere, violència domèstica o tràfic d'éssers humans i explotació sexual, independentment de l'edat.

- Persones que percebin una prestació de servei residencial de caràcter social, sanitari o sociosanitari.

Aquestes són només algunes de les condicions que es requereixen per sol·licitar l'IMV. A més, també caldrà complir uns quants requisits, posant especial atenció a les rendes.

Mans d'un home amb camisa i corbata blava, comptant bitllets de 50 euros
També cal complir uns requisits pel que fa a les rendes. | Getty Images

Requisits per accedir a l'IMV

Els requisits per rebre aquesta ajuda apareixen regulats a l'article 10 de la Llei 19/2021 i serien els següents:

- Comptar amb residència a Espanya i demostrar que s'ha viscut de manera ininterrompuda al país durant almenys un any abans de la sol·licitud.

- Demostrar vulnerabilitat econòmica. Això obligarà a no depassar els límits d'ingressos fixats per la Seguretat Social.

- Haver esgotat totes les prestacions i ajudes a les quals es tenia dret.

- Aparèixer com a demandant de feina. No caldrà estar inscrit a l'instant de la sol·licitud, però sí en el termini de mig any des que es concedeix.

Cal parar especial atenció als ingressos. En cas de superar uns límits, es denegaria la prestació. Adverteixen, però, que hi ha la possibilitat de cobrar un subsidi per desocupació del SEPE i demanar l'IMV.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!