Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Diverses mascaretes esteses

Avisen del perill de les mascaretes que s'estan posant de moda a Espanya

El seu ús està molt estès i provoca temor en la població

Diverses mascaretes esteses
Els experts alerten sobre un tipus de mascareta | Pixabay

Aquest 2020 la mascareta s'ha convertit en un indispensable en el nostre dia a dia. Si al principi de la pandèmia era pràcticament impossible fer-se amb una d'elles, ja que anaven molt buscades, ara no hi ha establiment que no posi a disposició dels seus clients un ampli ventall de mascaretes que, a més, podem conjuntar amb el nostre estilisme. 

No obstant això, diversos experts apunten el perill que hi ha en l'ús d'algun tipus d'aquestes mascaretes. I és que no cal sucumbir a la moda, hem de ser conscients de la importància de tenir una mascareta de qualitat, és a dir, que compleixi amb la normativa establerta i que ens aporti la protecció necessària per evitar contagiar-nos per Covid-19.

Ara per ara, les més eficaces contra el coronavirus són les quirúrgiques i les que ofereixen protecció FFP2. Les de tela, si bé el seu ús va ser qüestionat i fins i tot prohibit en certs llocs, han demostrat que poden resultar eficaces per frenar l'expansió del virus, ja que evita l'expulsió d'aerosols, objectiu principal de la mascareta.

[Tweet]1333050605154209792[/ tweet]

Alerten del perill d'aquest tipus de mascaretes

Només cal fer una ullada al nostre voltant per saber la gran quantitat de tipus de mascareta que existeixen, i és que davant nostre tenim un món on triar. Ara bé, un dels grans debats és l'eficàcia dels diferents tipus de màscares que hi ha i el nivell de protecció que ofereixen. De fet, hi ha qui prefereix anar a la moda encara que això suposi no estar degudament protegit.

Així ho ha denunciat el químic Luis Jiménez sobre l'ús massiu de mascaretes que ofereixen una protecció nul·la davant el virus. A través de les seves xarxes socials, Jiménez ha denunciat aquest tipus de mascaretes demostrant que no protegeixen.

«Cada vegada veig més gent amb aquest tipus de 'màscares', que més aviat són 'treumultes'. Diuen que compleixen UNE 0065, però és impossible, l'eficàcia de filtració bacteriana d'aquesta xarxa és nul·la» comença dient, mentre mostra com la mascareta es compon per un tipus de xarxa que és incapaç d'atrapar els pèls de la barba i per tant és inútil davant el virus.

El que s'amaga darrere del certificat

Luis Jiménez no entén com aquesta mascareta assegura complir amb la normativa UNE 0065 encarregada de certificar l'eficàcia d'aquest tipus de productes. Després d'una investigació, el químic assenyala que aquest certificat està en realitat emès per «una entitat no acreditada ni notificada» pel que no és per res fiable.

Isabel Maestre, doctora en Biologia, s'ha fet ressò de la denúncia publicada per Luis Jiménez assegurant que «l'eficàcia de filtració és la mateixa que la d'una raqueta de tenis». És de vital importància atendre l'origen de les màscares que comprem, no totes compleixen amb la normativa que assenyalen en els seus envasos i per això és millor comprar-les en establiments que ens aportin seguretat com són les farmàcies.

El seu ús està molt estès entre la població

La veritat és que tot i que es tracta d'una malla simple, l'ús d'aquest tipus de mascaretes sembla estar molt estès. El missatge publicat per Luis Jiménez ha provocat una reacció en cadena dels usuaris de les xarxes socials on han assegurat que aquestes mascaretes s'estan venent «com xurros».

El fet que cada vegada hi hagi més persones amb aquestes mascaretes ha creat certa por entre la població, ja que és més que evident que no serveixen per a res. «En el meu treball les porten bastants ja. Tinc por. És un lloc gairebé sense ventilació. He preguntat a gent que sap i que han investigat i no valen res»; «Les fan servir els monitors de l'escola del meu fill i m'entren tots els mals només de pensar-hi» denuncien alguns usuaris.