Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Embarazada tocándose la barriga

Hi haurà 'baby boom' després del coronavirus? La notícia que fa pensar que sí

Els embarassos no desitjats i les malalties de transmissió sexual podrien augmentar després de la Covid-19

Embarassada tocant la panxa
Els embarassos podrien augmentar després de la Covid-19 | Pixabay
 

Podria suposar el coronavirus un augment de la natalitat? Diverses fonts asseguren que sí. La por i la dificultat per traslladar-se a l'hospital ha provocat que moltes dones hagin decidit optar per no prendre les pastilles anticonceptives.

Aquest problema té lloc, especialment, en zones com Moçambic, on el centre de salut més proper és a 20 km. «És molt important que vinguem perquè per a elles és molt difícil anar als hospitals. És bo que facin servir aquests mètodes; els vam explicar la importància que els utilitzin per reduir els casos d'embarassos no desitjats i parts a casa», detalla un especialista.

L'augment de casos en els països subdesenvolupats ha provocat que moltes de les dones de la zona no puguin rebre els anticonceptius a temps, i que per tant s'incrementin les probabilitats que es quedin embarassades i fins i tot que contraguin malalties com el VIH.

Segons el Fons de Població de l'ONU, uns 46 milions de dones  deixaran de tenir accés a mètodes de planificació familiar i que podrien arribar a produir-se al voltant de set milions d'embarassos no desitjats en 114 països de renda baixa i mitjana.

«La pandèmia està tenint un impacte catastròfic en les dones i les nenes a escala mundial. I hem d'abordar-lo. Ara», sentenciava Ramiz Alakbarov, director executiu de l'UNFPA, per acabar afegint que «els serveis d'atenció de la salut materna i l'accés a anticonceptius no són opcionals. Són essencials i s'han de mantenir. Les dones continuen quedant-se embarassades i també donen a llum durant la crisi».

«L'assessorament i informació sobre planificació familiar, així com l'anticonceptiu d'emergència, es consideren salvadors de vides; s'han de proporcionar, estar disponibles i ser accessibles», recalcava per via telemàtica.

A més, la Covid-19 ha provocat que es tanquessin fronteres, quelcom que afegeix una mica de dificultat al transport de medicines. «En primer lloc, les cadenes de subministrament es veuen afectades per dinàmiques que inclouen el tancament de fronteres, problemes de transport, dificultats de fabricació, i altres obstacles per a la distribució. Òbviament, la situació varia d'un país a un altre a causa del nivell de la seva infraestructura de desenvolupament i la situació epidemiològica actual».

«I hi ha un problema de disponibilitat d'equips de protecció personal per a aquelles clíniques, com les de planificació familiar, que poden no considerar-se essencials i, per tant, no haver estat degudament equipades», afegeix.

El problema que augmentin els embarassos, és que això «portaria a més avortaments insegurs i altres resultats negatius», cosa que «tindria conseqüències desastroses».

Pel que fa a les embarassades afectades per Covid-19, un dels considerats grups de risc, «han de tenir un accés prioritari per a la prova, i les unitats de salut prenatal, neonatal i materna han d'estar segregades dels casos identificats de coronavirus», assegura el director adjunt de l'UNFPA.