Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Treballadors d'EcoBP fant la recollida de residus al Vendrell.

El Baix Penedès prepara un model de recollida de residus «a la carta»

La dissolució d'EcoBP comportarà el naixement d'un nou model que incorporarà els diferents sistemes

L’empresa mixta EcoBP, que ha gestionat durant els últims vint anys el servei de recollida de residus mancomunat a deu municipis del Baix Penedès, té els dies comptats. La finalització del contracte —que recentment s’ha prorrogat fins a finals del 2022— suposarà la fi d’aquest model de societat mixta amb majoria de la part privada.

«La normativa actual ja no ho permet, amb la qual cosa EcoBP s’ha de dissoldre i el Consell Comarcal ha d’engegar un nou model de recollida mancomunada», ha confirmat a TarragonaDigital el conseller encarregat d’aquesta àrea, Miguel Àngel Perín.

La tasca ja es troba en marxa, però presenta diverses complicacions, raó per la qual es va aprovar aquesta pròrroga del contracte actual amb EcoBP fins a finals del 2022, tot i que la «voluntat política és no esgotar-la» i que aquest mateix 2021 ja es pugui treure la licitació del nou servei, segons afirma Perín.

Altes i baixes de municipis

El nou servei mancomunat presentarà diverses novetats, començant per una variació en el nombre de municipis que l’integraran, amb baixes i altes. L’Ajuntament de Calafell ja va formalitzar la sortida de l’empresa mixta el passat mes de març, recuperant la gestió directa del servei. Un traspàs que ha estat molt accidentat i que ha acabat amb un trencament total de relacions entre el consistori i l’empresa comarcal.

La planta de transferència de residus de Calafell.
Calafell no compartirà la planta de transferència de residus amb EcoBP. | Ajuntament de Calafell

A la baixa de Calafell s'hi afegeix la de Santa Oliva, mentre que la resta de municipis que en formen part (Albinyana, Banyeres, Bellvei, Bonastre, Llorenç, Masllorenç, el Montmell i el Vendrell) seguiran amb el projecte mancomunat. En canvi, Perín apunta que hi pot haver noves incorporacions de municipis que fins ara no en formaven part, tot i que no ha volgut avançar cap nom.

Un model més flexible

Pel que fa al model, es farà una única licitació i l’empresa que surti vencedora s’encarregarà de gestionar un servei en el qual es volen incorporar els diferents sistemes de recollida de residus que s’estan implantant actualment. «Hi haurà totes les opcions de recollida, des del porta a porta fins als contenidors intel·ligents, sense oblidar les actuals fraccions», detalla el conseller, que afegeix que «cada ajuntament podrà escollir el que millor s’adapta al seu municipi o, inclús, a cada barri o nucli». Per això ho compara amb el fet d’anar a un restaurant «i escollir entre les opcions que hi ha a la carta».

D’aquesta manera, es preveu un model de recollida mancomunada més flexible i menys rígid, perquè cada municipi el pugui adaptar a les seves necessitats i avançar cap als objectius que marca la Unió Europea d’assolir un 55% de reciclatge el 2025. «Mediambientalment tenim una espasa de Dàmocles a sobre i si no arribem als objectius marcats, tindrem sancions molt fortes», recorda Perín.

Canvis als municipis

Com que es va a contrarellotge, els ajuntaments no estan esperant a licitar el nou servei per començar a introduir els canvis als seus municipis. El Vendrell ha implantat recentment la recollida porta a porta a tres nuclis (Sant Vicenç de Calders, el Nou Vendrell i Torreblanca), mentre que abans de l’estiu preveu impulsar els contenidors intel·ligents al barri del Puig i el Pèlag.

Una imatge de la recollida de la brossa al Vendrell.
Molts municipis estan eliminant el sistema de fraccions. | Àngel Ullate

Bellvei va implantar a finals del 2019 un model de contenidors intel·ligents que només s’obren en dies concrets i mitjançant targetes unipersonals. El canvi va fer que es tripliqués el reciclatge en només un mes. Actualment presenta unes xifres de reciclatge superiors al 60%, molt per sobre de la resta de municipis que tenen el servei mancomunat, que es mouen entre el 31% de Masllorenç i el 14% del Montmell.

El de Bellvei, doncs, és l’exemple que vol seguir el Consell Comarcal del Baix Penedès amb el nou model mancomunat. Per això, un altre aspecte rellevant serà la intensa tasca d’informació al ciutadà que s’haurà d’impulsar quan arribin tots aquests canvis.