Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un contenidor tancat de recollida orgànica a Bellvei.

Bellvei triplica el reciclatge en un mes amb el nou sistema de targetes magnètiques

El municipi ha reduït fins a una quarta part les tones de rebuig | El sistema es pot ampliar a altres poblacions

Un dels nous contenidors tancats de rebuig de Bellvei.
Un dels nous contenidors tancats de rebuig de Bellvei. | BP Diari
 

Bellvei és el primer municipi del Baix Penedès que ha implantat un sistema de «reciclatge intel·ligent», una iniciativa impulsada per l'Ajuntament, el Consell Comarcal i EcoBP. Després del primer mes de funcionament, els diferents actors han fet una valoració «molt positiva» del sistema, que ha triplicat el reciclatge a la població. Si abans d'aquest novembre la taxa se situava per sota del 25%, en aquest últim mes el reciclatge a Bellvei s'ha disparat fins al 72%, en dades ofertes pel consistori i el Consell.

«Creiem que, tot i els problemes que comporta implantar un nou sistema com aquest, hi ha hagut un canvi real en la gent del poble», ha destacat el batlle, Gerard Colet. El reciclatge intel·ligent consisteix a repartir targetes entre els veïns per poder usar els contenidors d'orgànica i de rebuig. Els primers es poden obrir cada dia, però el de rebuig només els dimecres i els diumenges. Això ha fet que la fracció resta s'hagi reduït fins a generar només una quarta part de les tones que es generaven abans.

Es redueixen les tones de rebuig fins a una quarta part

Els altres contenidors es mantenen oberts igual, però també es beneficien d'aquest model. Així, el de paper i cartó ha multiplicat per tres el reciclatge, els dels envasos l'ha multiplicat per dos, i el de vidre, per cinc. Les tones de rebuig han passat de 16.000 a només 3.500. Tot això amb només un 60% de les targetes entregades, ja que aquestes s'entreguen pels rebuts de la brossa que hi ha al municipi, no per l'empadronament. Hi ha excepcions pels que tenen nens petits o gent gran, perquè puguin tirar bolquers al rebuig més dies.

La regidora de Medi Ambient de Bellvei, Núria Güell, ha reconegut que «els primers dies es veien moltes bosses de brossa al carrer o en contenidors que no tocava», però que, a còpia de fer pedagogia, això «ha anat millorant». On està costant més fer el canvi, admet Güell, és al polígon dels Massets, on s'ha implantat el porta a porta de rebuig i cartó. «Moltes empreses generen més residus dels que es recullen, amb el qual els acaben deixant en altres llocs, segurament haurem d'ampliar alguns contenidors», ha apuntat la regidora.

Un contenidor tancat de recollida orgànica a Bellvei.
Un contenidor tancat de recollida orgànica a Bellvei. | BP Diari
 

El sistema també permet premiar aquells veïns que més reciclen, bonificant el rebut de brossa. Per això es té en compte l'ús de la targeta de l'orgànica segons un barem establert. Gerard Colet remarca que aquest projecte pioner —que el mateix consistori de Bellvei va sol·licitar— pot ser una bona oportunitat per la comarca, per arribar a les xifres del 50% de reciclatge que marca la UE per aquest pròxim 2020. De fet, des d'EcoBP avancen que ja tenen propostes d'altres municipis per implantar-lo. 

 

Reaccions diverses dels veïns

Entre els ciutadans de Bellvei, la valoració del nou sistema de contenidors és diversa, des dels que ho veuen com una bona iniciativa, amb coses per millorar, fins als que s’hi mostren en contra. Una veïna d’edat avançada explica a TarragonaDigital que, segons la seva opinió, l’experiència no està sent positiva «perquè la gent deixa les bosses de brossa a terra o en altres contenidors que no toca quan troben els de rebuig tancat».

Aquesta mateixa veïna lamenta que el sistema no és adequat per aquelles persones «que només venen en dies concrets, com ara els divendres o els dissabtes, i marxen abans del diumenge, que és quan es pot obrir el de rebuig». També remarca el fet que a Bellvei «hi ha molts ocupes, i aquests no tenen la targeta».

L’Anna i la Maria, que tenen una botiga de queviures al centre, recelen de la iniciativa, apuntant que també «posa traves als que ja reciclàvem». «Jo mai havia deixat una bossa de brossa a terra, però des que hi ha aquest sistema ja ho he fet dos cops», certifica una d’elles. També lamenten que els cubells d’orgànica que s’han donat als comerços són «massa petits».

Contenidors oberts al davant de contenidors tancats, a la separació entre Bellvei i les Casetes de la Gornal.
Contenidors oberts al davant de contenidors tancats, a la separació entre Bellvei i les Casetes de la Gornal. | BP Diari

El problema del límit amb la Gornal

Altres ho veuen d’una manera més positiva. És el cas de la Marga, una veïna del centre del poble que està d’acord amb la iniciativa, però que creu que s’hauria de permetre l’obertura dels contenidors «més dies» que els dos actuals. «Ara el que passa és que molts cops s’acaben llençant aquests residus als contenidors que hi ha a la banda que pertany a la Gornal», reconeix.  De fet aquest és un dels aspectes que queden per solucionar. Un dels trams del carrer principal té una vorera que pertany a Bellvei i una altra que pertany a les Casetes de la Gornal, que és província de Barcelona.

Això fa que en un mateix carrer hi hagi contenidors de rebuig oberts just al davant de contenidors tancats. És molt probable que la recollida del rebuig hagi augmentat a la Gornal en aquest mes. La regidora de Medi Ambient, Núria Güell, apunta que s'està treballant per fer un conveni amb l'Ajuntament de la Gornal, amb el qual la recollida de residus en aquests carrers seria potestat de Bellvei.