Imatge del mercat de marxants de Cambrils, al passeig d'Albert.

L'Ajuntament de Cambrils estudia ubicació i dia per implantar un segon mercat ambulant

El regidor de Promoció Econòmica, Oliver Klein, confirma que s'està elaborant un estudi sobre emplaçaments alternatius al passeig d'Albert

És una de les qüestions llargament reivindicades per part del teixit comercial i dels marxants de CambrilsFa anys que es parla sobre la implantació d'un segon dia de mercat ambulant a la ciutat i ara, la qüestió ha entrat de ple en l'agenda del govern municipal per aquest mandat. De fet, és una de les polítiques que formaran part del Pla d'Acció Municipal consensuat pels tres partits del govern.

Des del departament de Promoció Econòmica de l'Ajuntament ja han encomanat els estudis per explorar possibles ubicacions i dies de la setmana per celebrar un segon mercadet a Cambrils. Tot i que no es descarta que el segon dia de mercat ambulant es faci en el mateix emplaçament, una opció molt viable és que els paradistes es reparteixin en diferents barris els dos dies. El regidor de l'àrea, Oliver Klein, explica a TarragonaDigital  que encara s'han de concretar molts aspectes i que tot es farà de forma consensuada.

Assegura, això sí, que l'objectiu és poder tenir un segon dia de mercat de marxants abans que acabi el mandat. «Aquest és un dels grans projectes que m'he trobat quan he arribat a la regidoria. És un requeriment que ve de lluny i que és beneficiós i afavorirà el nostre teixit comercial. Existeix una massa crítica favorable a un segon mercat i en això s'ha de treballar. Per nivell de població i per afluència de visitants, dona», exposa.

El mercat ambulant dels dimecres, un gran revulsiu pel Barri Antic

El mercadet dels dimecres ha esdevingut un gran revulsiu pel Barri Antic i tot el nucli de la vila de Cambrils des que se celebra al passeig d'Albert i l'avinguda del Mil·lenari, sobretot en els mesos d'estiu. Per a Klein, «tenim un dels mercats que millor funcionen a tota la província i ara hem de fer un de nou que també ajudi a dinamitzar i que sigui interessant pels compradors».  El mercat ambulant té una capacitat per a 110 paradistes i actualment està complert després de les darreres adjudicacions que s'han formalitzat fa poques setmanes.

Imatge del mercat de marxants de Cambrils, al passeig d'Albert.
Actualment, el mercat ambulant de Cambrils compta amb més d'un centenar de paradistes. | I. Alcalá

Un segon dia de mercat pot ajudar a revitalitzar comercialment altres zones de la ciutat, però seria també una important font d'ingressos per al consistori. En l'actualitat, la suma de totes les taxes d'ocupació i d'escombraries que es cobren als paradistes del mercat ascendeix fins als 177.775 euros anuals.

El màxim responsable de l'àrea de Promoció Econòmica assenyala la importància de triar bé el dia. «S'ha d'escollir bé, perquè tots els municipis tenen el seu dia o dos dies assignats i nosaltres hem de veure que sigui un dia en el qual no hi hagi un altre mercat molt exitós a prop que atregui els clients i els marxants», apunta. A més, serà un mercadet perquè funcioni tots els mesos de l'any, avança.

Una possibilitat per dinamitzar el teixit comercial al barri de l'Eixample Platja

Cal recordar que, abans d'establir-se en la seva ubicació actual, el mercat ambulant se celebrava a la plaça de l'Ajuntament, quan encara no estava pavimentada, i anteriorment a la plaça d'Aragó, al barri del Port. Ara, exposa Klein, «es podria repetir el procés a la inversa i baixar el nou mercat de la vila cap al mar. Hi ha diversos barris interessats». En aquest sentit, una de les possibilitats seria portar les parades a l'Eixample Platja, que disposa de zones aptes com ara els passejos de Francesc Macià i de Lluís Companys.

Tanmateix, veïns i comerciants del Barri Antic aposten per implantar el segon dia de mercadet a la mateixa ubicació. En una consulta ciutadana organitzada per l'Associació de Veïns El Portal el passat mes d'abril, la ciutadania va votar sí a un segon dia de mercadet. Així mateix, aquesta és una petició reiterada per part de l'Associació de Comerciants Vila Centre de Cambrils.

Encara és aviat, però, per determinar quina serà l'emplaçament definitiu i el regidor es mostra cautelós: «Són decisions que hem d'assegurar, perquè volem un nou mercat que funcioni i tenir una opció duradora.  Tenim diverses propostes damunt de la taula. Hem d'encertar el lloc i atraure nous paradistes que ja no poden entrar al mercat que ja tenim consolidat».