Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla general d'una reunió inicial amb alumnes d'ESO a l'institut Cristòfol Despuig de Tortosa

Baixa a 1.989 el nombre de grups escolars confinats per coronavirus

Hi ha 47.203 persones en quarantena

Pla general d'una reunió inicial amb alumnes d'ESO a l'institut Cristòfol Despuig de Tortosa
Actualment hi ha cinc centres completament tancats a Catalunya   | ACN

El nombre de grups escolars confinats per un positiu de Covid-19 ha baixat fins als 1.989, tretze menys que aquest divendres. Segons les dades del Departament d'Educació, els grups confinats són el 2,76% del total. Hi ha 47.203 persones confinades, 689 menys que en el balanç anterior. D'aquestes, 44.969 són alumnes, 2.117 docents i personal d'administració i serveis i 117 personal extern. D'aquesta manera, es confirma que les dades continuen a la baixa des de fa setmanes.

D'altra banda, en els darrers deu dies s'han confirmat 4.829 positius, 4.411 entre alumnat, 377 entre docents i personal d'administració i 41 entre personal extern. Els positius acumulats declarats són 25.972, 555 més que en el balanç anterior.

Actualment hi ha cinc centres completament tancats a Catalunya. Es tracta de la llar d'infants L'Estel, de Puig-reig (Berguedà); l'escola de Les Avellanes-ZER Montsec de les Avellanes i Santa Linya (Noguera); l'escola bressol municipal de Llívia de Lleida; l'escola bressol municipal Germans Grimm també de Lleida, i la llar d'infants Ding-Dong de Tivissa (Ribera d'Ebre), que se suma aquest dissabte als centres tancats.

 

Educació recomana mantenir les finestres obertes per combatre el virus

El Departament d'Educació recomana mantenir les finestres sempre obertes en els menjadors escolars i durant les classes, sempre que sigui possible. Així ho va recordar en un document d'orientacions publicades per part de la Conselleria el passat dissabte, on s'indicava que en una aula s'aconsegueix la ventilació adequada «obrint les portes i les finestres amb una obertura mínima de 20 centímetres, entre 10 i 15 minuts cada hora lectiva».

Malgrat això, afegeix que «és aconsellable, en la mesura del possible, mantenir les finestres obertes permanentment amb la màxima obertura». Tot i això, reconeix que cal cercar l'«equilibri entre la ventilació i el confort tèrmic i acústic». A més, apunta la necessitat de ventilar també naturalment aquelles aules que tinguin ventilació mecànica.

 

«La velocitat de ventilació de les aules és molt més alta que la de la pèrdua de càrrega tèrmica», segons la guia

El document informa que és important ventilar les aules i estances on es fan activitats «abans d'ocupar-les, durant l'activitat lectiva i al final de la jornada». En la cerca de l'equilibri entre ventilació i confort, apunta que la velocitat de ventilació de les aules és molt més alta que la de la pèrdua de càrrega tèrmica. A més, recomana fluxos d'aire creuats, obrint finestres o portes oposades.

Pel que fa als menjadors, estableix que són espais d'especial atenció perquè durant el moment de menjar no es fa ús de la mascareta. Per aquest motiu, s'aconsella «una ventilació màxima amb totes les portes i finestres obertes». Aquesta recomanació es fa extensible als lavabos, que han de romandre amb les finestres «sempre obertes» i si tenen extracció forçada d'aire han d'estar actius mentre el centre estigui obert.

Per últim, recomana fer les activitats físiques sempre a l'exterior, però en els casos excepcionals quan això no sigui possible, l'espai del gimnàs també ha d'estar «permanentment ventilat amb totes les portes i finestres obertes».