Aquest dijous, el Govern de la Generalitat va decidir prorrogar el tancament de bars i restaurants durant 10 dies més, fins al 23 de novembre. Sens dubte, aquesta situació posa encara més la soga al coll als milers d'empresaris del sector de la restauració, que es troben en un moment molt crític. Alerten que ja no poden aguantar més i asseguren que aquesta pròrroga de 10 dies és l'estocada final a una situació molt crítica. El president de la patronal PIMEC, Josep González, demana un rescat per evitar la fallida dels autònoms i petites empreses.
«Aquest tancament porta un cansament, perquè moltes vegades es prenen decisions que no estan prou documentades. No podem estar jugant amb la ruleta i forçant que el sector estigui tancat. S’han de prendre altres decisions», explica González en declaracions a 'Rac1'. El president de PIMEC assenyala que mentre no arribin les ajudes de les administracions assessoraran les empreses que vulguin reclamar als tribunals les compensacions per les pèrdues que han generat les restriccions per frenar la pandèmia de la Covid-19.
En aquest sentit, Josep González alerta que la paciència dels empresaris s'està esgotant i per això anima les empreses a demandar l'administració per la situació que s'està patint, mentre els governs català i espanyol prometen noves ajudes.
Les noves ajudes del govern català i espanyol
Després del desastre dels ajuts del Govern de la Generalitat als autònoms, amb només 10.000 petites ajudes econòmiques que es van esgotar en segons, el govern català assegura que n'hi haurà de més importants i amb un «mecanisme més àgil». Aquesta va ser la principal decisió en una reunió d'urgència el passat dimarts a la tarda a Palau entre el vicepresident Pere Aragonès, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, i els consellers Chakir El Homrani i Jordi Puigneró.
Per tal de treballar en aquest objectiu de crear noves ajudes als autònoms «amb la urgència més gran», el Govern també ha decidit crear un equip de treball interdepartamental, coordinat per Vicepresidència, Economia i Hisenda. «La Generalitat manté la seva voluntat permanent de buscar solucions d'acompanyament econòmic pels sectors més afectats per la crisi de la covid-19, com ha demostrat des de l'inici de la pandèmia, malgrat les limitacions imposades», han recalcat fonts de l'executiu.
En aquest sentit, el vicepresident en funcions de president Pere Aragonès ha explicat recentment a 'TV3' que aquest nou paquet d'ajudes no es donarà per ordre de petició sinó que tindrà en compte la situació de les persones. Malgrat això, no ha entrat en detall de la quantitat econòmica d'aquesta nova partida d'ajudes ni quan estaran disponibles els diners.
D'altra banda, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, també ha anunciat un nou paquet de mesures per ajudar la situació econòmica de les pimes i els autònoms. En la presentació del Pla de Recuperació de Navarra, Sánchez ha destacat que «resiliència» del teixit productiu espanyol, que el tercer trimestre ha crescut més d'un 16% superant totes les expectatives. Tot i això, admet que la dada «no amaga» les dificultats de moltes empreses.
L'executiu està treballant des de fa setmanes, segons Sánchez, en un nou paquet de mesures que s'aprovarà pròximament i que servirà per «salvar milers de petites i mitjanes empreses i autònoms que són viables i necessiten més liquiditat i més suports». Tal com indica el líder del govern espanyol, en aquest context de la crisi econòmica provocada per la crisi de la pandèmia del coronavirus: «No deixarem ningú enrere».
Fonts de la Moncloa també confirmen que aquest proper dimarts es presentarà un decret de noves mesures econòmiques, que és aliè a les propostes específiques per a pimes i autònoms que ha anunciat Sánchez a Navarra. Les mateixes fonts, però, no descarten que algunes de les ajudes que inclourà el decret de dimarts puguin servir per donar suport aquests dos col·lectius empresarials.