Cadires apilades de la terrassa d'un bar

Catalunya allarga 10 dies el tancament de bars i restaurants

Gimnasos i teatres també romandran tancats

A principis de setmana s'anunciava la pròrroga del toc de queda nocturn a Catalunya fins al pròxim 23 de novembre mentre que quedava en l'aire si les restriccions restants contra la Covid-19 es mantenien o bé s'aixecaven de forma progressiva. Finalment, el Govern ha decidit aquest dijous prorrogar 10 dies més el tancament de bars i restaurants per tal de frenar els contagis de coronavirus, segons avança 'La Vanguardia'. També es manté el tancament de teatres i gimnasos tot i que s'estaria estudiant la possibilitat de reobrir, amb restriccions, els centres d'estètica. Tot i la decisió presa, el Govern té un marge de dos dies per justificar el tancament de restauració, hostaleria i les sales de joc davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

D'altra banda, i segons recull 'El Periódico', la Generalitat estudia que la pròrroga sigui només d'una setmana i no de dues si la tendència de la pandèmia es manté a la baixa. D'aquesta manera, bars i restaurants podrien apujar persianes en 7 dies si els tres indicadors marcats per Salut compleixen amb les pautes establertes. En primer lloc ha de baixar la pressió assistencial en les UCIs, ja que s'haurien fixat els 300 pacients per iniciar la desescalada i ara per ara Catalunya està en els 597 ingressats a l'UCI. També hauria de baixar la velocitat de contagi del coronavirus fins als 0,80 punts la qual actualment és de 0,88, així com els nous positius diaris que ahir eren 2.997 i s'haurien de reduir fins als mil. 

Per la seva part, el Departament d'Empresa, liderat per Ramon Tremos, havia proposat al Govern iniciar aquest mateix divendres una reobertura progressiva de terrasses de bars i restaurants. En el pla elaborat per Empresa es preveuen cinc nivells de desescalada on s'aposta per obrir al 50% les terrasses de bars i restaurants per servir menjar entre les 13.00 i les 16.00 hores. També s'inclou la reobertura de centres d'estètica amb cita prèvia així com la dels centres comercials, que ho farien els caps de setmana amb una limitació del 30%.

No obstant això, el govern de la Generalitat ha volgut frenar les expectatives i ahir el president en funcions, Pere Aragonès que en un fil de Twitter explicava que «la voluntat del Govern és evident: aixecar les restriccions quan sigui possible» però que el que no farien és «prendre les decisions precipitadament», ja que les decisions es prenen «escoltant els experts i entenent quina és la millor solució».

«El nombre d'ingressos i l'ocupació a les UCI encara és molt alta»

En aquest sentit, el cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha considerat que el nombre d'ingressos i l'ocupació a les UCI «encara és molt alta». Ho ha dit en ser preguntat sobre si es donen les condicions per reobrir la restauració.

En declaracions a Catalunya Ràdio, ha reconegut que aquesta és una decisió «complicada» i ha valorat que, en tot cas, seria «millor solució» reobrir les terrasses que no pas els interiors. Ha afegit que des del punt de vista sanitari, s'està «a la cua dels dies pitjors i queden setmanes de molta pressió als hospitals i als centres d'atenció primària». D'altra banda, ha considerat que el termini de 14 dies és l'adequat per revisar les mesures, ja que el de 7 pot no donar prou marge per avaluar els efectes.