El ministre de Sanitat, Salvador Illa, i Fernando Simón en una roda de premsa a la Moncloa

Sanitat posa data al que tothom esperava: 23 de novembre

Illa ha aclarit quan es començarà a vacunar a Espanya

Fernando Simón va avançar que el govern estava preparant un pla de vacunació contra la Covid-19 i que s'esperava que estigués llest en les pròximes setmanes, però Salvador Illa va anar més enllà en la roda de premsa del dimecres, 11 de novembre, i va avançar que el Ministeri preveu que aquest pla estigui llest per al 23 de novembre.

Aquesta estratègia de vacunació, que implicarà vacunar primer als majors de 65 anys i al personal sanitari, considerats els grups de més risc en aquesta pandèmia, dependrà del fet que es compleixin els terminis estimats per a l'arribada de les successives vacunes que haurien de començar a generar una certa immunitat de grup en la població, encara que no s'espera que sigui un procés ràpid.

Salvador Illa va informar que, actualment, les comunitats autònomes i Sanitat estan treballant de manera conjunta al costat de tècnics independents en una estratègia nacional per a la vacunació de la Covid-19, i que, una vegada llest, es debatrà en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS).

El grup de treball està format pel Ministeri de Sanitat i vuit comunitats autònomes, dos membres del Comitè de Bioètica, un sociòleg de la Universitat Autònoma de Madrid, un expert en metodologia sobre l'avaluació de programes de vacunació, representants de societats científiques com l'Associació Espanyola de Vacunologia (AEV) o la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (semFYC), quatre especialistes en modelització matemàtica de l'Institut de Salut Carles III (ISCIII), representants del Centre Nacional d'Epidemiologia, del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) o l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS).

Espanya començarà a vacunar a finals d'aquest any

En aquest sentit, Illa ha confirmat que Espanya podria estar preparada «a finals d'any per a iniciar els programes de vacunació», després que en els últims dies hi hagi hagut notícies sobre dues vacunes que superen el 90% d'efectivitat, la de Pfizer i la que està preparant Rússia.

De la primera, Europa ja s'ha garantit la compra d'uns 300 milions de dosis a repartir entre els estats membres, i es calcula que a Espanya li podrien pertànyer uns 20 milions de dosis d'acord amb la seva població. A més, el govern espanyol també va comprar 31 milions de dosis d'una altra vacuna, la d'Oxford, que també és una de les quals està més avançades.

Així, l'Executiu espanyol està treballant ja en com es desenvoluparà a Espanya la distribució de la vacuna, i està començant a elaborar una estratègia que contempla quins grups de persones la rebran primer, els aspectes logístics per a preparar la seva correcta distribució i la formació que hauran de rebre els sanitaris per a aplicar-les. A més també s'està treballant en com comunicar a la població tot el que tingui a veure amb la vacuna, i probablement s'estudiaran algunes propostes que impliquen fer obligatòria l'aplicació de la vacuna, com el president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, ja ha plantejat.

Al costat de les comunitats autònomes s'ha revisat també els quatre contractes que té la Comissió Europea per a l'adquisició de quatre vacunes: la d'AstraZeneca, la de Sanofi, la de Janssen i la de Pfizer, i també les negociacions que s'estan donant amb Moderna i altres companyies que també estan desenvolupant les seves.

Sobre la possibilitat que hi hagi una vacuna espanyola, Illa ha aclarit que els primers assajos al nostre país podrien començar a partir del mes de gener, amb assajos clínics en humans, i que s'espera que es donin amb «tota seguretat» durant el primer semestre del 2021.