Pla obert d'un grup de joves fent una activitat de lleure en un alberg de Coma-ruga

El Govern treu pit de la «baixa» incidència de la Covid-19 en les activitats de lleure d'aquest estiu

De les més de 6.300 activitats realitzades a Catalunya, només 27 han registrat contagis, amb un total de 38 casos positius

De les 6.353 activitats de lleure educatiu que s'han celebrat aquest estiu a Catalunya, només hi ha hagut 27 que han registrat casos positius de Covid-19, amb un total de 38 contagiats. Així ho ha explicat el Govern en el balanç presentat aquest dimecres, en què ha assegurat que la «baixa» incidència de la pandèmia «ha estat un èxit de país».

«En l'àmbit educatiu s'ha guanyat el pols a la Covid-19», ha dit el vicepresident Pere Aragonès, que ha remarcat que les dades «demostren que es pot confiar en l'educació en el lleure». Al seu torn, el conseller d'Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, ha aplaudit l'eficàcia dels protocols preventius i reactius i s'ha mostrat «optimista» amb l'inici del curs escolar: «Si estem ben preparats, ho podem fer».

Segons han detallat Aragonès i El Homrani després de reunir-se amb representants dels monitors del lleure educatiu en un alberg de Coma-ruga, al Vendrell, aquest estiu hi ha hagut 133 activitats en què s'ha detectat alguna incidència relacionada amb la Covid-19. D'aquestes, però, finalment han estat 27 les que han registrat un cas positiu. Pel que fa a les persones contagiades, hi ha hagut 21 participants i 17 monitors que han donat positiu de coronavirus.

Un balanç que permet donar un «missatge optimista»

El conseller ha apuntat que a l'inici de l'estiu no tenien cap previsió de quina podria ser la incidència que la malaltia podia tenir entre els 235.000 participants i 36.000 monitors que reunien les activitats d'estiu, mentre s'ha mostrat satisfet pel balanç obtingut. «Vam cercar les màximes garanties en temps d'incertesa», ha destacat, tot recordant que el Procicat va aprovar cinc protocols expressament per afrontar les activitats de lleure d'aquest estiu.

El Homrani ha tret pit de la gestió feta, explicant que «el risc zero no existeix, i d'incidències se'n troben, però amb un bon protocol preventiu i reactiu, som capaços de fer front a la pandèmia i assegurar els drets dels infants i joves». En aquest sentit, ha situat aquests protocols com una «lliçó» de cara a l'inici del curs escolar. «La dimensió és diferent», ha reconegut, recordant que les activitats del lleure acullen molts menys participants que els 1,3 milions d'estudiants del curs escolar, si bé ha assegurat que els resultats de l'estiu permeten crear un «missatge optimista».

Pere Aragonès, per la seva part, ha destacat la importància de la coordinació entre els organismes i el personal responsable de les activitats, i ha afirmat que les dades aconseguides són un missatge de «confiança cap a les famílies». «Després del confinament, molts es preguntaven si era convenient o no dur els fills a les activitats de lleure, i els resultats ens demostren que es pot confiar en unes iniciatives que s'han treballat molt bé prèviament», ha recalcat.

Reconeixement a la tasca dels monitors i responsables

Tant El Homrani com Aragonès han lloat la tasca dels 36.000 monitors i responsables de totes les activitats, especialment del personal més jove, «per haver assumit responsabilitats en moments d'incertesa». Com a «reconeixement simbòlic» a la feina feta, el Govern ha anunciat que els regalarà a cadascun d'ells una estada en un alberg de la Xarxa de la Generalitat un cop acabi el període d'estiu.

Pel que fa a l'oferta concreta d'activitats que s'han desplegat aquest estiu, hi ha hagut 4.993 casals diaris, 749 colònies, 554 acampades, 170 rutes i 69 camps de treball. El nombre global d'activitats s'ha situat a nivells del 2018.