Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pau Ricomà, al centre de la imatge, acompanyat per gairebé tot el seu equip de govern, a les escales del palau de Congressos

El govern amb menys regidors de la història de Tarragona exhibeix fortalesa i cohesió interna

La coalició d'ERC i En Comú Podem han repassat la seva gestió durant el primer any a la plaça de la Font

Pau Ricomà, al centre de la imatge, acompanyat per gairebé tot el seu equip de govern, a les escales del palau de Congressos
Ricomà, Aguilar i Puig han fet repàs a la seva tasca de govern durant el primer any al capdavant de la plaça de la Font | TarragonaDigital

La  coalició que governa la ciutat de Tarragona des de fa un any, els set regidors d'ERC més els dos consellers d'En Comú Podem, ha fet balanç del seu primer any al capdavant de la plaça de la Font en una roda de premsa que ha dut a terme al Palau de Congressos de la ciutat. La consellera de Turisme, Laura Castel, que ben aviat abandonarà la seva tasca per centrar-se en el seu rol com a senadora, estava absent.

Les rodes de premsa de balanç són, juntament amb els debats sobre l'estat de la ciutat o de qualsevol altre tema, un recull de premsa detallat i exhaustiu sense gaire novetat destacable per això, sol ser millor indicador polític, la forma que el missatge. La forma en la roda de premsa d'aquest dilluns, 15 de juny, ha sigut força interessant. Tres ponents, l'alcalde Pau Ricomà; la tinent d'Alcalde, Carla Aguilar, i el portaveu del govern municipal, Xavi Puig, mentre que la resta de consellers estaven d'oients.

El format, venint d'equips de govern anterior on resultava difícil la convivència d'egos, ha sigut fresc perquè Aguilar ha parlat de les àrees de competència de la consellera Paula Varas; l'alcalde Ricomà ha dit la seva sobre la tasca que es fa a l'àrea de Patrimoni, que gestiona en el seu dia a dia el conseller d'En Comú Podem, Hermán Pinedo; i Puig no ha tingut problema en entrar en àrees d'un home amb tant pes dins el govern municipal  com el guardià del tresor, el conseller de Serveis Econòmics, Jordi Fortuny. 

El missatge, doncs, ha sigut clar: hi ha equip, equip unit, que prioritza la tasca de govern abans que les carreres polítiques individuals de cadascú. Primera novetat respecte a anys anteriors. 

«Mai hem perdut el rumb»

És cert que els nous governs, sobretot quan prenen el relleu a alcaldes carismàtics, com ho va ser el socialista Josep Fèlix Ballesteros, tenen un temps de gràcia amb la ciutadania, un temps on tot és ben rebut. Té mèrit mantenir aquesta  bona valoració ciutadana, que no d'altres formacions polítiques, en un any on s'han viscut esdeveniments tan extraordinaris com l'incendi de MIASA; la sentència del procés; el temporal Glòria; l'explosió d'IQOXE i la pandèmia del coronavirus. I, amb tot això sobre la taula, en l'àmbit ciutadà Ricomà només ha hagut de fer front a la crisi d'una part del sector de l'hostaleria, descontents amb algunes de les mesures preses per l'equip de govern. 

La recepta per mantenir aquest aprovat general de la societat civil l'ha explicat el batlle tarragoní: «els nostres són els valors de la  transparència, del treball, de l'honestedat i de la participació. Mai hem perdut el rumb i sempre hem volgut  explicar-nos, tractant a la  ciutadania com adults». 

Ricomà, durant la roda de premsa al palau de Congressos
Gairebé tot l'equip de govern ha estat present durant la roda de premsa de balanç del primer any al capdavant de la plaça de la Font | TarragonaDigital

Tot i l'extensa repassada a l'acció de govern, algunes novetats  sí que han deixat anar els tres ponents: es realitzaran  actuacions al polígon Riuclar; s'ampliarà el CIM del Camp de Tarragona; en un pròxim plenari es farà un pas molt important per tancar el traspàs del  palau d'esports Catalunya, a l'Anella Olímpica; es realitzarà una prova pilot dels consells del districte, començant pel districte central; s'impulsarà que  Tarragona sigui reconeguda com a vila florida i es potenciarà el Pont del Diable com a punt de trobada entre barris. 

L'equip de govern ha reconegut que els hi hauria agradat «poder fer més» i per aconseguir aquest afegit, aquest extra que volen assumir, consideren que han de millorar l'organització interna  de l'Ajuntament  de Tarragona. Aquest punt, el de l'organització interna de l'Ajuntament de Tarragona, és un clàssic dels reptes que s'han anat posant els diferents equips de govern i tot fa sospitar que es tracta del desllorigador perquè la ciutat deixi de ser la ciutat dels projectes pendents. 

La valoració de l'oposició

El principal grup de l'oposició, i formació més votada en les darreres eleccions municipals, el PSC de Tarragona  ha emplaçat a aquest dimarts, 16 de juny, als periodistes per conèixer la seva valoració del primer any de govern municipal de Pau Ricomà. Tanmateix, han llançat una campanya a les xarxes socials titulada «#10desencerts».

El portaveu del grup municipal de Ciutadans, Rubén Viñuales, ha mantingut una postura constructiva, assegurant que «cal ser benignes, suaus, perquè no han tingut suficientment marge». «Ara bé», ha afegit Viñuales, «han deixat detalls, com la seva demagògia urbanística, que ha generat  inseguretat jurídica i ha causat que molta gent no vulgui invertir a Tarragona». Viñuales feia referència, per exemple, al cas de Mas d'en Sorder.  

Les conselleres de la CUP han afirmat, per la seva banda, que «ERC i En Comú Podem estan governant millor, però en cap cas diferent». Les anticapitalistes s'han queixat que «no vam donar l'alcaldia a canvi de cadires sinó de cinc punts que entenem que eren claus per conformar la base d'un canvi a la ciutat, acords de mínims, que ERC no ha estat capaç d'executar».

Pel que fa al Partit Popular, antics socis de govern del PSC, els conservadors han afirmat que «es tracta del primer de quatre anys perduts per Tarragona. És el govern municipal més dèbil, inexpert i sectari. Només es preocupen per mantenir les aliances que van teixir durant la seva investidura i no han abordat cap dels importants reptes de Tarragona. El seu sectarisme s'ha vist en les seves prioritats, com la pancarta il·legal de la façana de l'Ajuntament».

Dídac Nadal, portaveu del grup municipal de Junts per Tarragona, apunta que el govern municipal «ha tingut força mala sort, amb un inici de legislatura accidentat i excepcional». D'altra banda, explica que «ens decep veure que encara no s’ha materialitzat l’oportunitat de canvi que ens oferia un nou equip de govern. Cap dels projectes de ciutat, ni dels petits ni dels grans, s’ha desencallat. No hem vist nous carrils bici, ni el centre cívic al Banc d’Espanya, ni l’obertura de la Tabacalera, ni una aposta valenta per fomentar el petit comerç de la ciutat». Ara bé, pel que fa als mercats, Nadal afegeix que «estem molt orgullosos per la feina realitzada per tothom. El Mercat Central continua sent un referent i un motor dinamitzador del centre de la ciutat» i «respecte als mercadets, malgrat els complicats moments provocats per la Covid-19, hem aconseguit tirar-los endavant abans que moltes altres ciutats i tractarem ara de promoure’ls i millorar-los».