El Departament de Salut ha informat aquest dissabte, el primer després d'ordenar el tancament de bars i restaurants a tot Catalunya, que el risc de rebrot ha tornat a augmentar, i se situa ja en els 392 punts, tot i el descens lleuger reportat en el balanç de divendres.
Tot això, amb un total de 2.710 nous casos de Covid-19 confirmats amb proves PCR, i 9 defuncions més vinculades a la malaltia. Pel que fa a l'índex de propagació del virus, ha baixat lleugerament, situant-se en 1,34 dècimes.
Augment de casos diaris un 213% des de juliol
Els casos diaris de Covid-19 diagnosticats per prova PCR a Catalunya han experimentat un creixement mitjà del 213% des de l'inici dels brots registrats al mes de juliol, segons ha constatat Europa Press a partir de les xifres comunicades pel Departament de Salut de la Generalitat.
En concret, el juliol hi va haver 423 casos diaris de mitjana la primera quinzena i 965 a la segona; l'agost 884 casos diaris de mitjana en la primera i 1.196 a la segona; i en la primera quinzena d'octubre 1.324 casos diaris de mitjana — en aquest últim segons les xifres provisionals del Departament —.
De fet, el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, va precisar el dijous que en una setmana «s'ha duplicat el nombre de casos reportats» en passar de les 7.000 infeccions a la setmana a les prop de 13.000 en els últims set dies.
Noves mesures per frenar l'onada de casos
Per aquest motiu, el Govern va anunciar una sèrie de limitacions per a la contenció del coronavirus com el tancament de bars i restaurants, i la limitació al 50% de l'aforament a comerços, entre altres, per un període inicial de quinze dies que el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat aquest passat divendres.
Les mesures han entrat en vigor una vegada s'han publicat al DOGC, que no ha recollit les restriccions que el Govern va deixar en suspens després que les qüestionarà el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), per un defecte de forma, encara que definitivament la Sala Contenciosa del mateix tribunal va acabar avalant totes les mesures.
El vicepresident de la Generalitat en funcions de president, Pere Aragonès, va reconèixer el dimecres que les mesures són difícils i tindran un impacte econòmic i social, però va insistir en el fet que són imprescindibles per evitar restriccions més importants com un altre confinament.
«L'alternativa, si no ho fem, seran inevitablement restriccions més severes, un confinament total que volem evitar», va advertir i assegurar que el Govern està en contacte permanent amb el Govern central per aplicar-les i espera comptar amb la col·laboració de totes les administracions.