Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carles Puigdemont fent un discurs durant un acte de celebració de la Diada a Bèlgica

El Suprem accepta revisar el recurs de Puigdemont contra l'euroordre de Llarena

La data de la vista no ha transcendit, tot i que algunes fonts apunten que podria ser dimecres vinent

Carles Puigdemont fent un discurs durant un acte de celebració de la Diada a Bèlgica
El Suprem accepta revisar el recurs de Puigdemont contra l'euroordre de Llarena | ACN

El Tribunal Suprem ha estimat la súplica de Carles Puigdemont, Clara Ponsatí, Toni Comin i Lluís Puig per revisar en vista pública els recursos dels quatre contra la decisió del jutge Pablo Llarena de gener del 2020, que mantenia l'euroordre contra tots ells i cursava una petició al Parlament Europeu per suspendre la immunitat com a eurodiputats de Puigdemont, Ponsatí i Comin.

La data de la vista no ha transcendit, tot i que algunes fonts apunten que podria ser dimecres vinent, 21 d'octubre. Prèviament, el Suprem havia decidit resoldre sense vista els recursos contra l'escrit de Llarena el 24 de setembre, però els quatre exmembres del Govern a l'exili van recórrer aquesta decisió en el recurs de súplica que l'alt tribunal ara ha estimat.

A l'escrit que accepta revisar els recursos en vista pública, el Suprem rebutja que no celebrar-la suposi vulnerar cap dret, però atén la petició pel fet que s'ha formulat de manera explícita pels protagonistes de l'escrit de Llarena.

Els quatre exmembres del Govern també denunciaven a la súplica presumptes dilacions indegudes del procés judicial, extrem que el Suprem rebutja recordant que la pandèmia de la covid-19, i la consegüent declaració de l'estat d'alarma va alterar tots els calendaris.

La majoria de jutges espanyols creuen que el judici de l'1-O ha reforçat la seva imatge

La majoria dels jutges espanyols creuen que la forma en què es va desenvolupar el judici al Tribunal Suprem pel procés independentista de Catalunya ha reforçat la imatge de la justícia espanyola tant a Espanya (68%) com a Europa (59%). De fet, posen bona nota al funcionament de la justícia i la seva independència, però suspenen el paper del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

Així i tot, creuen que els partits polítics pretenen manipular la justícia per afavorir els seus interessos. Ho diu una enquesta realitzada pel CGPJ a un miler de jutges i magistrats aquest setembre passat.

Preguntats sobre la percepció que té la ciutadania espanyola sobre el paper de la justícia europea per sobre de l'estatal, un 34% dels jutges creuen que bona part de la societat considera que és una instància externa de vigilància, supervisió o confrontació amb la justícia estatal. El percentatge puja al 47% quan es pregunta als jutges sobre l'opinió dels periodistes i tertulians.

Els membres de la carrera judicial també coincideixen (86%) a rebutjar la idea d'estar intervenint amb les seves decisions en matèries de naturalesa exclusivament política, però sí que creuen (88%) que amb freqüència els polítics eludeixen la seva responsabilitat i opten per judicialitzar els assumptes més complexos en lloc d'esforçar-se per arribar a pactes i acords.

Els jutges espanyols tenen una percepció molt positiva de la justícia a Espanya, que consideren independent del poder polític malgrat que la majoria, el 87%, creu que tots els governs, sigui quina sigui la seva ideologia, mostren més interès a controlar-la que en proporcionar-li els mitjans que la facin més àgil i eficaç. Així, el 99% dels membres de la carrera judicial afirmen sentir-se totalment independents per prendre decisions en l'exercici de la seva funció jurisdiccional.