Es torna a disparar el risc de rebrot a Catalunya, a les portes de Nadal

La velocitat de propagació, l'Rt, ha baixat d'1,53 a 1,52

Un home amb mascareta passant per davant d'un arbre de Nadal i decoració diversa
El risc de rebrot continua creixent a Catalunya i arriba a 366 | Europa Press

A quatre dies per Nadal el risc de rebrot segueix creixent i ja és de 366, 12 punts més, mentre que la incidència a 14 dies s'eleva de 248,32 a 257,72, segons les últimes dades del Departament de Salut. No obstant això, aquest dilluns, la velocitat de propagació de la covid-19 a Catalunya, l'Rt, s'ha reduït una centèsima respecte d'ahir diumenge, i ha baixat d'1,53 a 1,52. 

D'altra banda, s'han declarat 954 nous casos confirmats per PCR o test d'antígens (TA), cosa que eleva la xifra total a 340.004 des de l'inici de la pandèmia. El 4,94% de les proves de la darrera setmana han donat positiu. S'ha informat de 40 noves morts i el total és de 16.623. Hi ha 1.623 pacients ingressats als hospitals amb covid-19, 56 més que en l'anterior balanç, i 327 persones a l'UCI, set més que fa 24 hores. A les residències d'ancians fins ara 26.819 persones han donat positiu, de les quals 7.585 han mort i 105 ara mateix es troben ingressades.

Les dades, per comarques

Al Barcelonès (Barcelona) s'han comptabilitzat 121.317 casos confirmats acumulats, amb 6.604 morts, mentre que a hores d'ara hi ha 444 pacients ingressats; el risc de rebrot és de 375.

A Osona (Barcelona) s'han comptabilitzat 10.757 casos confirmats acumulats, amb 504 morts, mentre que ara mateix hi ha 23 pacients ingressats; el risc de rebrot és de 484.

Al Baix Llobregat (Barcelona) s'han registrat 37.715 casos confirmats acumulats, amb 1.814 morts; ara com ara hi ha 129 pacients ingressats, mentre que el risc de rebrot és de 292.

Al Gironès (Girona) s'han registrat 11.736 casos confirmats acumulats, amb 287 morts; actualment hi ha 46 pacients ingressats, mentre que el risc de rebrot és de 558.

Noves restriccions i els bars i restaurants, resignats

Aquest dilluns s'apliquen les noves restriccions decretades per la Generalitat per frenar la pandèmia. I una vegada més, els bars i restaurants en pateixen les conseqüències. 

«Ara és quan treballaríem més i, en canvi, hem de tancar», diu l'Andrea, del bar La Lluna de Manresa, que lamenta les noves restriccions. Ha obert la cafeteria a les 7.30 hores, mitja hora abans de l'habitual, però ha treballat molt menys que qualsevol altre dia perquè «la gent té por». A les 9.30 hores, just quan començaria a tenir més feina, ha hagut de fer fora del local els últims clients.

«Tancar a aquesta hora és com no obrir», lamenta. En plena temporada de Nadal, preveia un increment de la feina i, en canvi, la situació és totalment contrària. Per això, els responsables de bars i restaurants demanen ajuts per subsistir i adverteixen que el sector està «tocat de mort». «Qui sobrevisqui a això serà un miracle», alerta en Berni, del bar Cal Manel.

A dos quarts de deu del matí i els bars del centre de Girona començaven a recollir taules de les terrasses i a tancar l'interior dels establiments. A partir d'aquesta hora, i fins a la una, només podran servir esmorzars per emportar en aquest primer dia de noves restriccions per frenar la propagació de la Covid-19. Els restauradors gironins també critiquen la mesura i asseguren que han servit a pocs clients: «No ve gent tan aviat, l'hora forta d'esmorzars és quan obren les botigues o quan els treballadors de l'ajuntament o de la Diputació fan la pausa per al cafè». A partir de les deu del matí, es tornen a repetir imatges de gent fent el cafè o esmorzant en bancs del carrer.


Comentaris

envia el comentari