S'ha tornat a produir un registre de rècord en nombres de contagis a Espanya. En les últimes hores s'han sumat en total 25.595 nous positius a través d'una PCR o tests d'antígens. Després de les dades d'avui, els casos de Covid a Espanya ja s'han situat en un total d'1.185.678. A més, Espanya té a dia d'avui incidència acumulada de 485,28 casos per cada cent mil habitants.
D'aquests nous casos, d'ells 9.723 haurien donat positiu en les últimes 24 hores. Continuen sent dades similars a les dels últims dies on també es van superar els 8.000 i 9.000. El nombre de defuncions que s'han produït des d'aquest dimecres a Espanya ha estat de 185. Les persones que han mort amb Covid-19 al nostre país des de l'inici de la pandèmia, confirmades oficialment són 35.878.
Per altra banda, la situació hospitalària comença a preocupar de nou. Segons les dades aportades per les comunitats autònomes, a les 15.00 hores del 30 d'octubre, hi ha un total de 18.162 ingressats amb Covid a Espanya, el que suposa un 14,73% de l'ocupació de llits. El percentatge d'ocupació per pacients Covid a les UCI ha pujat fins al 26,59%, ara mateix hi ha al nostre país 2.482 malalts greus amb coronavirus. En les últimes 24 hores s'han produït 2.296 ingressos i 1.821 altes.
Les dades sobre les últimes proves PCR o tests d'antígens a Espanya mostren que entre el 20 d'octubre i el 26 d'octubre es van realitzar un total d'1.086.645. D'aquests el 13,8% van ser positius. En l'últim dia amb dades, el 27 d'octubre, les dades van ser de 185.809 proves i 12,83% de positivitat.
Les comunitats autònomes que lideren la llista de contagis en les últimes 24 hores són: Madrid amb 1.867, Catalunya amb 1.578, Aragó amb 1.199 i País Basc amb 1.173.
Sanitat descarta de moment el confinament
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha explicat aquest divendres que l'estat d'alarma vigent, que es prorrogarà fins d'aquí a sis mesos, no permet aplicar la mesura dels confinaments domiciliaris que algunes comunitats autònomes com Castella i Lleó o Catalunya ja s'estan plantejant si la situació de la pandèmia del coronavirus empitjora. És a dir, haver de posar-se en marxa aquesta mesura, hauria d'aprovar un nou marc jurídic.
No obstant això, el ministre s'ha mostrat convençut que «no serà necessari arribar-hi», gràcies a les mesures «contundents» que els governs autonòmics sí que poden desenvolupar ja dins de l'estat d'alarma actual, que són el confinament nocturn, els tancaments perimetrals de les autonomies, la limitació de les reunions i la mobilització de recursos.
«L'eina no permet el confinament domiciliari però estem segurs que si s'actua amb aquestes eines, s'aconseguirà doblegar la corba, estabilitzar-la i mantenir-la baixa», ha defensat Illa en la roda de premsa que ha ofert a Moncloa per detallar el pressupost del seu Ministeri per a l'any que ve.
Malgrat això en les últimes hores són diverses les comunitats que demanen al govern que vagi preparant un possible canvi en el decret per poder confinar els seus territoris si la situació empitjora. Concretament, han estat Castella i Lleó i Catalunya les que s'han mostrat disposades a aplicar aquesta mesura extrema si segueixen creixent els casos en la seva comunitat.