La segona onada està afectant de ple als hospitals catalans, que es troben en risc d'haver de desprogramar de forma generalitzada activitat no relacionada amb la Covid-19 a causa de l'augment accelerat de contagis de les últimes setmanes.
Actualment hi ha 447 persones ingressades per la Covid-19 a les UCI, que es tradueix en un 52% dels pacients crítics atesos als hospitals catalans. El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha indicat que el risc que els hospitals hagin de desprogramar activitat de forma general és «remarcable» a partir dels 450 pacients crítics per covid-19 i a partir dels 600, és «molt probable» que ho hagin de fer. Ara bé, els experts preveuen que a finals de la setmana que ve hi hagi 900 pacients amb covid-19 a l'UCI, però caldrà esperar l'impacte de les noves restriccions.
Les Unitats de Cures Intensives (UCI) catalanes es troben al 85% de la seva capacitat, amb 887 pacients ingressats. Aquest dijous, per primera vegada des de la primavera, els pacients crítics a causa del coronavirus van superar els que estan ingressats a les UCI per altres patologies o motius.
Segons les últimes dades, facilitades en roda de premsa aquest divendres, els pacients a les UCI per covid-19 són un 52% del total. Els llits d'UCI a Catalunya s'han augmentat després de la primera onada del coronavirus i actualment n'hi ha més de 900. Al març, la capacitat basal d'UCI era d'uns 600 llits, que es van arribar a triplicar en els moments més durs de la pandèmia.
De moment el Servei Català de la Salut (CatSalut) no ha emès cap instrucció per desprogramar de forma massiva l'activitat assistencial no relacionada amb la covid-19, com va fer el març. Ara bé, alguns centres estan «fent ajustos» en la programació de visites i operacions, com per exemple promoure més la cirurgia major ambulatòria, que necessita menys recursos d'hospitalització, ha exposat Ramentol.
Si s'acaba complint la previsió que el nombre de pacients crítics arribi als 900 a finals de la setmana que ve i a 1.500 en menys d'un mes, les dades obligaran, clarament, a desprogramar activitat assistencial de forma generalitzada, ha reconegut el secretari general de Salut. Ara bé, aquests són els escenaris previstos sense prendre noves limitacions de l'activitat social i els responsables sanitaris esperen que els resultats de les mesures anunciades en l'última setmana -toc de queda nocturn, confinament per municipis el cap de setmana, entre altres- es comencin a notar.
«Un peatge que no volem tornar a pagar»
El doctor Ramentol ha afirmat que el sistema sanitari està «preparat per escalar els llits d'UCI sempre que sigui necessari» i arribar a atendre 1.500 pacients si és necessari, però ha deixat clar que és un «peatge» que no volen «tornar a pagar», perquè això significarà haver de desprogramar altra activitat assistencial, com va passar a la primavera.
El secretari general de Salut ha puntualitzat, a més, que si bé la capacitat d'infraestructura i la de dispositius, com ventiladors, no és una limitació ara com ara a l'hora de créixer en UCI, sí que ho és la manca de professionals. «El problema seran les mans. La manca de professionals per gestionar els equipaments de crítics i que també pot ser extensiu a la resta de nivells assistencials», ha admès Ramentol.