Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
El conseller d'Educació, Josep Bargalló, la consellera de Salut, Alba Vergés, i el doctor Josep Maria Argimon

El coronavirus retrocedeix a les escoles amb un únic centre tancat a Catalunya

Educació ha informat que hi ha 75 grups confinats menys i 2.099 persones han deixat d'estar en quarantena preventiva

Mans d'un nen dibuixant sobre un paper
La Covid-19 retrocedeix notablement a les escoles catalanes en l'últim dilluns abans de Setmana Santa | PIXABAY

Els grups escolars confinats per covid-19 són 767, 75 menys que en el darrer balanç, segons dades del Departament d'Educació. Representen l'1,07% dels aproximadament 72.000 grups. Hi ha 18.606 persones confinades, 2.099 menys que en el darrer balanç: 17.650 alumnes (-1.980), 880 docents i personal d'administració i serveis (-105) i 76 de personal extern (-14).

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Els positius acumulats són 60.386, 326 més que en el balanç anterior. Es registren 1.733 positius als centres educatius en els darrers deu dies. Hi ha un centre tancat a l'Alt Penedès i representa un 0,02% del total. A més, hi ha 507 centres amb algun grup confinat, el 9,93% dels 5.104 centres. El centre tancat és la llar d'infants de Lavern, a Subirats (Alt Penedès).

El CAC aposta per incloure la perspectiva d'infants i adolescents als mitjans

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha elaborat una sèrie de recomanacions sobre el tractament informatiu d’infants i adolescents per garantir els seus drets. El document ha comptat amb la participació de la Secretaria d’Infància, Adolescència i Joventut, del Col·legi de Periodistes, l’Associació Diomira, el Consell Nacionals dels Infants i els Adolescents i el Síndic de Greuges.

En concret, es proposa utilitzar un llenguatge inclusiu, evitar les etiquetes relacionades amb la procedència, la filiació o la tutela, impulsar la seva participació activa en els mitjans i en les xarxes socials i establir condicions adients per a entrevistar-los. La guia també es dirigeix a plataformes d’intercanvi de vídeos i a xarxes socials.

El CAC recomana també fomentar un increment de programació infantil i juvenil “de qualitat” i adequada a la seva edat i maduresa i contribuir a la seva educació mediàtica. A més, recorda que els continguts han de respectar els drets, interessos i benestar dels infants i adolescents; que s’han de contextualitzar els fets i que s’ha d’impulsar la participació activa d’infants i adolescents però protegint el seu dret a la intimitat i a la pròpia imatge.

Aquestes recomanacions pretenen ser una guia per fomentar un tractament mediàtic que respecti l’interès superior de la infància i l’adolescència, de tal manera que quan s’informi sobre aquest col·lectiu o quan hi participi en l’esfera mediàtica sigui amb perspectiva de drets. En aquest sentit, el CAC ha destacat que els mitjans poden actuar com a altaveu dels drets de la infància i l’adolescència, col·laborar a mostrar-los com a persones que gradualment prenen decisions sobre les seves vides i facilitar que les seves opinions siguin escoltades en la presa de decisions i en els processos que els afecten.

A més, ho han de fer garantint la seva dignitat, la privadesa i la intimitat, respectant els seus drets a la imatge i a l’honor, i vetllant per protegir les seves dades personals. El president del CAC, Roger Loppacher, ha destacat que la protecció de la infància i l’adolescència es fa més necessària que mai en el nou entorn audiovisual.

Per la seva banda, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha afirmat que és “un deure” construir continguts respectuosos amb els drets d’aquest col·lectiu. Les recomanacions s’inspiren en la Convenció sobre els Drets de l’Infant i, de manera particular, en l’interès superior de l’infant com a principi fonamental que ha de prevaldre, el dret de l’infant a expressar la seva opinió i que aquesta sigui tinguda en compte i el dret a la llibertat d’expressió i d’accés a la informació.