L'alcalde de Tarragona, el republicà Pau Ricomà, acompanyat pel màxim responsable de l'àrea de Cultura de l'Ajuntament de Tarragona, Xavi González, ha presentat el seu balanç de la festa major de Tarragona, la Santa Tecla d'enguany, marcada per la pandèmia del coronavirus. Ricomà ha iniciat el seu discurs assegurant que, durant els darrers deu dies, hem viscut unes festes «intenses i noves per a tots i totes, adaptades a la situació actual i amb l'objectiu complert».
Durant els 10 dies de la festa major tarragonina, s'han dut a terme uns 200 actes. El batlle republicà ha afirmat que «hem aconseguit unes festes reeixides i corresponsables i podem estar molt satisfets i alhora agraïts amb tothom que s'ha sumat a la responsabilitat i el seny».
Camp de Mart
Pels dos responsables del departament de Cultura del consistori tarragoní, tant a l'àrea política com en l'àmbit de la gestió administrativa, una de les accions més encertades d'aquesta Santa Tecla ha sigut «recuperar l'auditori del Camp de Mart. Hem sabut recuperar un espai meravellós, a l'aire lliure i amb un aforament ampli i segur» i , ha afegit Pau Ricomà, «hem sabut treballar tant amb els artistes convidats com amb els promotors musicals en una mateixa línia: la de la cultura segura».
A banda d'aquest recinte, la festa major d'enguany també s'ha viscut «d'altres iniciatives en noves ubicacions que han marcat un exemple a seguir, com és el cas de l'Anella Tapa, amb una afluència molt important d'assistents i celebrat durant els tres primers dies de festes»; així com ubicacions i formats inèdits com «el traditrenet al seu pas per molts barris de la ciutat; la Crida al Passeig Arqueològic o les iniciatives pirotècniques tan ben escollides per part dels grups de foc de la ciutat i els tècnics municipals, pel que fa a participació de tota la ciutat i seguretat com han estat els voladors o la Tronada en una ubicació sorpresa».
L'alcalde també ha volgut destacar «l'encertat i majestuós ball de l'Àliga i el Lleó a la Catedral durant l'Ofici de la Diada, elements del Seguici que representen la ciutat i reten homenatge a Santa Tecla». Altres espais destacats han estat la Casa Canals, que ha acollit moltes iniciatives, l'espai del Seminari, que «ha sorprès per la seva plasticitat en la representació de la Moixiganga» i finalment destacar la qualitat i encerts de la programació de La Terrasseta, «cultura en estat pur».
En aquest sentit, l'alcalde ha volgut agrair l'esforç també dels treballadors externs, promotors, programadors, empreses de vigilància i seguretat, músics, actors i actrius i tot l'equip humà tècnic, que sumats son unes 250 persones a qui l'Ajuntament ha contractat externament.
Presència castellera i Santa Tecla a casa
El món casteller també ha estat cobert amb propostes «tan senzilles i alhora carregades d'emoció», segons Ricomà, com són els tòtems situats a la plaça de la Font el dia 23 amb els castells més importants de la història de les quatre colles en aquesta plaça, així com el desplegament de quatre lones dels Pilars Caminant per part de les quatre colles i el recorregut del Pilar marcat en adhesius dels quatre colors i apunts històrics d'aquest acte tan autèntic de la nostra ciutat. També ho ha estat la presentació del documental amb motiu dels 50 anys del Concurs del Segle.
Una de les novetats d'enguany ha sigut les retransmissions i activitats en línia que l'Ajuntament de Tarragona ha posat a disposició de tothom per «incentivar l'hàbit de seguir la festa des de casa», ha dit Ricomà qui s'ha mostrat molt satisfet amb algunes xifres, de moment encara parcials perquè s'han de revisar totes amb el temps, però que han arribat, només en el cas dels Balls Parlats al canal de youtube municipal, a les 11.000 visualitzacions. Al detall, han estat 880 Ball de Pastorets; 713 Ball de Gitanes; 933 Ball de Diables; 396 Ball d'en Serrallonga; 1.165 Sebastiana del Castillo i 6.978 de Dames i Vells.
La difusió de vídeos i continguts digitals adaptats al context i la cobertura diària de les festes han generat un gran ressò a les xarxes socials de Santa Tecla, amb 61.870 interaccions i un abast de 710.064 durant tot el mes de setembre. Altres dades destacades de visualitzacions d'algunes iniciatives virtuals, han estat aquestes: 8 capítols d'Històries de la Festa, amb 37.068 visualitzacions i els 8 capítols de 'La Lia et guia per Santa Tecla' amb 2.560 visualitzacions. Pel que fa al joc en línia Salvem el Seguici, ha obtingut de l'11 al 23 de setembre, més de 1.000 entrades d'usuaris diferents.