Grans dades de la campanya forestal del 2020 a Catalunya, que s’ha saldat amb el millor estiu de l’última dècada pel que fa als incendis. Així ho confirmen les xifres finals provisionals dels Agents Rurals, que indiquen que, entre el 15 de juny i el 15 de setembre, a Catalunya hi ha hagut 149 incendis amb un total de 90,11 hectàrees cremades, 49,24 de les quals en terreny forestal i la resta en zones no forestals.
Any molt excepcional
La majoria d’incendis forestals són a causa de la mà de l’home, sigui de forma intencionada o no. Aquest any s’han donat moltes circumstàncies que han ajudat a que l’impacte de l’home hagi estat clarament menor en la natura, bàsicament per la pandèmia del coronavirus que, més enllà del confinament, ha implicat mesures restrictives de moviments i activitats humanes arreu del territori, també a l’agost.
Tot i això, el gran creixement del turisme interior ha provocat alguns moments de massificació en zones naturals que, juntament amb alguns episodis de fort vent, implicaven un risc important d’incendi. Malgrat aquestes circumstàncies excepcionals, juntament amb els episodis de calor extrema de la canícula, la incidència de la presència humana en relació amb els focs ha estat molt baixa i, inclús, no s’ha hagut d’activar en cap moment el Pla Alfa 3.
També s’ha de tenir en compte que la meteorologia ha acompanyat, ja que el 2020 va començar amb l’històric temporal Glòria, que va deixar pluges molt abundants arreu. També les precipitacions de la primavera, més abundants del normal, i les tempestes de tarda de l’estiu fora del Pirineu han ajudat a mantenir el risc d’incendi a ratlla.
Balanç final
L’incendi més important de l’any ha estat el del paratge del Bosc d’en Perpinyà, a Cales de Malavella (La Selva), el 19 d’agost. Aquell foc va cremar un total d’11,77 hectàrees, l’únic de tot l’estiu que ha superat la xifra de les 10 hectàrees calcinades. Destaquen també els incendis de Belianes (Urgell) i Gavet de la Conca (Pallars Jussà), que van cremar 7,53 i 7 hectàrees respectivament, la majoria terrenys agrícoles.
Gairebé el 60% dels incendis tenen origen humà, i el 15% han estat directament intencionats. La resta han estat causats per negligències o accidents, mentre que l’11% van començar per causes naturals, és a dir, per llamps. Lleida és la regió catalana que més ha patit els focs, ja que concentra el 35,56 del total d’hectàrees calcinades. No obstant, la zona que més petits focs registra és Barcelona, tot i que sense grans conseqüències. De fet, els 45 incendis declarats a l’àrea de Barcelona només han cremat 5 hectàrees.
Tot i que la campanya d’estiu ja s’ha acabat, des de la Generalitat de Catalunya es fa una crida a mantenir la precaució al bosc durant tot l’any, ja que, a causa del canvi climàtic i els seus greus efectes en el medi ambient, el risc de foc forestal creix any rere any fora del període estiuenc.