Si sou dels que teniu la sensació que aquest hivern no ha fet pràcticament fred i que la pluja i la neu han estat força lluny de casa nostre, teniu tota la raó. Així ho indiquen les dades meteorològiques dels mesos oficials d’hivern, que són el desembre, gener i febrer, tot i que l’estació no acabarà fins el 20 de març. Segons el primer balanç del Metocat, aquest hivern ha estat un dels més càlids i secs de les últimes dècades a Catalunya.
Després d’una tardor excepcionalment plujosa, els potents anticiclons van començar a aparèixer el desembre i ha estat especialment durador el del mes de febrer, que ha afectat gran part d’Europa amb rècords de temperatures càlides.
Hi ha hagut poques excepcions, amb algunes fredorades poc importants i tongades de nevades al Pirineu que han deixat gruixos de neu dins de la normalitat durant el gener. La majoria de fronts eren d’origen atlàntic i de nord i, per tant, arribaven força desgastats fora de la zona pirinenca.
Sequera hivernal excepcional en alguns punts
La sequera ha estat excepcional aquest hivern a gran part del territori, però especialment a les comarques de l’est de Catalunya, és a dir, les de Barcelona i Girona, i també a l’extrem sud, especialment a les Terres de l’Ebre, on en els més de dos mesos que portem de 2019 no s’han assolit ni els 10 litres per metre quadrat. A l’est del país no s’han superat els 25 litres en els millors dels casos. L’excepció la trobem al Pirineu de Lleida, on el període ha estat plujós amb fins a 400 l/m² de forma local a causa dels fronts de nord i atlàntics.
Durant el mes de gener, encara van passar força borrasques desgastades que van deixar ruixats dispersos i alguna tongada de pluges febles, però el febrer i finals de gener ha estat un període especialment sec. De fet, fins el matí d’aquest dimecres Barcelona ciutat portaven 42 dies sense pluja, a Tarragona, Amposta o Lleida 32, a Girona 35 o a Vielha 27. Unes dades francament dramàtiques que només queden salvades pels centenars de litres caiguts a la tardor que han mantingut els rius, els pantans i els aqüífers a bons nivells.
Cal remuntar-se al 2012 per trobar un hivern més sec que el d’enguany, però en el global dels darrers anys l’hivern actual està sent dels més secs. Destaca que al Turó de l’Home s’ha registrat el període hivernal més eixut de la història, a Girona ha estat el segon més sec, a Vic o Igualada el tercer i a l’Observatori Fabra de Barcelona el quart.
Un dels hiverns més càlids que es recorden
A més de la sequera, aquest hivern també ha estat excepcionalment càlid, especialment als punts elevats del Pirineu i serralades del litoral i prelitoral a causa de la marcada inversió tèrmica provocada per l’anticicló. En aquests punts, en global s’ha estat entre 2 i 3 graus pel damunt de la mitjana. En canvi, els punts amb boira persistent aquesta diferència no ha estat tan marcada.
En general, el gener va ser fred o força normal per l’època, però el desembre i el febrer han estat càlids, especialment l’últim mes, quan s’han batut rècords de calor amb valors al voltant dels 25º en alguns punts del prelitoral i de l’interior. Destaca l’Observatori Fabra, que ha viscut el tercer hivern més càlid de la història en 100 anys. Al Turó de l’home s’ha viscut el segon període hivernal menys fred i a Moià i a Figueres el cinquè. No obstant, no s’han superat les xifres mitjanes elevades registrades l’hivern de 2015-2016.