Imatge d'un llamp caient a l'Alt Penedès

Imatges i balanç: Les fortes tempestes de la nit deixen més de 150 l/m² i molts problemes a Catalunya

En general els aiguats no han causat greus incidents, però si que hi han hagut inundacions locals i calamarsades

Les previsions no han fallat i des del passat migdia de dissabte, els xàfecs  i, sobretot, al llarg del vespre, les tempestes  han afectat a diferents punts de la costa central i han deixat més de 150 litres/m² en alguns indrets. El plat fort ha arribat puntual a partir del vespre d'aquest passat dissabte i els ruixats  i les fortes tempestes s'han estès per molts indrets del litoral català creant una línia de tempestes  que ha afectat gran part del prelitoral i litoral central, viatjant d'oest a est.

Els incidents més destacables s'han produït a la costa central mateix, al llarg del vespre i la passada nit i matinada quan Protecció Civil  ha rebut fins a  214 trucades al telèfon 112 d'emergències, sobretot des del Garraf. A més, durant la matinada, s'ha vist interrompuda la circulació de trens a la R2 a Vilanova i la Geltrú a causa de l'aiguat torrencial que va caure a la zona.

Les tempestes també han afectat molts punts de l'interior de les comarques de Girona, el litoral i el prelitoral central i, un segon nucli tempestuós  potent també va afectar al Pallars Jussà i l'Alt Urgell el vespre d'aquest passat dissabte, causant algunes inundacions  puntuals i deixant també una  pedregada gens menyspreable al port de Comiols.

Aiguats torrencials en poca estona

La majoria de registres de pluja  s'han mogut  entre els 10 i els 30 litres/m² en tot l'episodi, tot i que a ponent o a l'interior de les terres de l'Ebre no ha arribat ni a ploure. No obstant, localment s’han fregat o superat els 100 litres/m²  als llocs on més ha plogut del litoral central, com és el cas de Castelldefels, Sitges o VIlanova i la Geltrú.

Tot i la intensitat dels aiguats  en aquestes àrees, en general no hi ha hagut incidències destacades i les precipitacions han estat benvingudes, ja que feia setmanes que no hi plovia  amb ganes. En alguns indrets del Garraf i el Baix Llobregat, els aiguats  han estat torrencials,  però només han produït algunes inundacions  locals i han anat acompanyats de calamarsa, inclús amb algun carrer convertit en riera. Aquestes són les dades més destacades de les pluges  d'aquesta passada matinada. A més, us adjuntem imatges d’aigua baixant a dojo pels carrers a causa de les tempestes:

  • 157 l/m² a Vilanova i la Geltrú
  • 111 l/m² a Castelldefels
  • 74 l/m² a Viladecans
  • 73 l/m² a Caldes de Montbui
  • 66 l/m² a Canet de Mar
  • 57 l/m² a Sant Feliu de Pallarols
  • 52 l/m² a Barcelona (Raval)
  • 51 l/m² a Sant Joan de les Abadesses
  • 36 l/m² a Figuerola d'Orcau

Les tempestes van a menys

El gruix més important de les tempestes ja ha passat i el matí d'aquest  diumenge, 11 d'octubre,  serà tranquil en general. Tot i això, no es descarta que nous xàfecs puguin tornar a afectar a les comarques del nord de Barcelona i Girona, Pirineu i Prepirineu de cara a la tarda i el vespre d'aquesta tarda diumenge, però de forma molt més anecdòtica que no pas el passat dissabte. El més destaacable de cara a les pròximes hores serà el descens de les temperatures, que ens portarà cap a un ambient mollt més típic de novembre que no pas d'octubre  a tot Catalunya.