Una professional sanitària vestida amb un equip de protecció contra el coronavirus

El govern navarrès demana a la ciutadania que «s'autoconfinin» davant la negativa evolució de la pandèmia

La Comunitat Foral és l'autonomia espanyola amb major incidència de la Covid-19, superant Madrid

Navarra és una de les regions espanyoles més afectades per la segona onada de la Covid-19, amb una incidència acumulada en els últims 14 dies de 675,31 casos cada 100.000 habitants, superior a la de la Comunitat de Madrid. Això situa la Comunitat Foral com l'autonomia espanyola amb una incidència més gran del virus. Per això, i per evitar haver de prendre decisions més dures en el futur, el director general de Salut del govern de Navarra, Carlos Artundo, ha demanat aquest dissabte a la ciutadania que s'autoconfini i que redueixi al màxim les seves interaccions socials, especialment durant el Pont del Pilar.

Navarra ha registrat els darrers dies més de 400 nous casos confirmats amb proves PCR —463 aquest divendres— i l'índex de positivitat de les proves PCR se situa sobre el 18%. Davant aquestes preocupants dades, Artundo considera «molt important» doblegar aquestes xifres que «comprometen el sistema assistencial i comprometen també la seva qualitat, l'economia i el nostre futur». Per això ha demanat «restringir la mobilitat el màxim possible i, el més important, les trobades amb altres persones i altres famílies que no siguin convivents».

El director general de Salut de Navarra ha assenyalat que «ens compromet a tots. S'ha de baixar», ha dit, i ha animat que aquest pont del Pilar sigui «tranquil» i que la ciutadania estigui «pràcticament autoconfinats». Artundo ha recordat que  «a casa es poden fer moltes coses», com escoltar música o llegir, i a més també es pot «passejar per zones verdes i parcs». En aquest sentit, ha considerat que és un comportament important «per començar a aplanar la corba».

Navarra té la incidència més alta però controla l'ocupació de les UCI

La comunitat navarresa va estar en l'ull de l'huracà quan el Ministeri de Sanitat va acordar els criteris de confinament per a les ciutats de més de 100.000 habitants, ja que Pamplona i alguns altres municipis de Navarra superaven dos dels tres criteris que van confinar Madrid i altres nou municipis madrilenys. Fins i tot, el líder del PP, Pablo Casado, va defensar la Comunitat de Madrid, atacant Navarra per la incidència del virus. 

En aquest sentit, però, es va evitar el confinament perimetral de Pamplona perquè l'ocupació dels seus llits d'UCI no ha superat el 30%, el límit que va marcar Sanitat en un dels seus criteris. Ara com ara, d'acord amb les dades publicades aquest divendres, Navarra té una mica més del 23% dels seus llits UCI ocupats, tenint encara un petit marge per evitar el tancament de la capital.