Aquest mes de novembre ha estat protagonitzat per circulació zonal de l'Atlàntic (vent de l’oest en els nivells mitjans de la troposfera). Aquesta configuració ha facilitat el pas de fronts d’origen atlàntic i masses d’aire relativament fred.
Amb aquesta situació, la precipitació ha afectat sobretot el quadrant nord-occidental de Catalunya. Destaquen les zones d'alta muntanya del Pirineu on s'han superat els 200 l/m³ a Espot i Port del Comte. Els vents de ponent i mestral que han predominat durant bona part del mes han fet que les pertorbacions arribessin molt desgastades a la resta del territori. De la mateixa manera, les temperatures han estat més baixes del que tocaria a la meitat nord del territori i zones més elevades, on les masses d’aire fred han afectat d’una manera més contundent.
Probablement, el mateix vent ha inhibit el refredament nocturn a la depressió Central i la vall de l’Ebre, provocant que en aquests indrets, el novembre hagi estat lleugerament més càlid del normal. El mes es pot qualificar de fred a la meitat nord de Catalunya i molt fred a les parts més elevades del Pirineu occidental. S'ha arribat fins a -3,7ºC per sota la mitjana mensual al Lac Redon, a gairebé 2.400 metres. En canvi, si exceptuem el Prelitoral, a àmplies zones de la meitat sud ha estat normal o càlid, on les anomalies han quedat al voltant de +1ºC.
Les masses d’aire fred que acompanyaven les pertorbacions que van creuar Catalunya, van provocar una anomalia tèrmica negativa a la meitat nord del territori i parts més elevades del país, on la massa d’aire fred va afectar d’una manera més apreciable. D’altra banda, probablement el vent ha impedit el refredament nocturn a la depressió Central i la vall de l’Ebre, provocant unes anomalies lleugerament positives.
- També et pot interessar: Probable temporal de pluja i vent a Catalunya aquesta setmana