La primavera meteorològica d'enguany, que comprèn els mesos de març, abril i maig, ha resultat càlida i plujosa al conjunt de Catalunya. L’estació s’ha caracteritzat per la persistència de valors de temperatura elevats per sobre de la mitjana, amb excepció del període entre finals de març i principis d’abril, quan van arribar algunes masses d'aire fred acompanyant les pertorbacions. Al maig, en canvi, la temperatura es va disparar, arribant-se a superar el llindar dels 30°C a gran part del territori durant la calorada del 19 al 23. La situació durant bona part de la primavera ha estat marcada per un anticicló al nord d’Europa, que ha impulsat les borrasques del nord d'Europa cap a les nostres latituds, . Com a conseqüència, els registres de precipitació de l’abril van ser excepcionals a la franja litoral i prelitoral. Dels quals, cal destacar l’episodi del 18 al 22 d’abril.
Primavera de rècords i excepcionalment plujosa
La primavera d’enguany ha estat plujosa a més d’un 80% de la superfície de Catalunya, mentre que es pot qualificar de molt plujosa a aproximadament a un 10%. Els sectors on la precipitació ha estat més remarcable en comparació amb la mitjana se situen al litoral Central i Nord, així com a les Terres de l’Ebre, amb registres excepcionals al massís del Port. A l’observatori meteorològic dels Ports, durant la primavera s’han recollit un total de 954,0 mm, dels quals 489,1 mm es van enregistrar al març. L’acumulació només des del gener fins al maig, de 1275,5 mm, ja supera àmpliament la precipitació mitjana anual.
A l’Observatori Fabra de Barcelona, amb un total de 349,5 mm, aquesta primavera ha estat la més plujosa de la sèrie, que es va iniciar l’any 1914. Per contra, l’excepció seca es localitza a l’àrea entre la plana de Vic i el Prepirineu oriental, on, d’una banda, tant el març com el maig van ser secs, i de l’altra, en aquest abril plujós, tampoc va rebre quantitats especialment abundants.
Aquesta primavera serà recordada pels registres inèdits de precipitació de l’abril al litoral i prelitoral. La precipitació mensual va ser la més elevada per a un mes d’abril a la sèrie centenària de l’Observatori Fabra, on es van recollir 258,7 mm. A punts del prelitoral, com el Montseny, es van enregistrar acumulacions mensuals molt poc habituals, com els 421,6 mm a Puig Sesolles (1.668 m)
Març càlid, abril normal i maig estiuenc
El mes de març va presentar una clara diferència entre la primera quinzena, càlida, i la segona, freda. Al llarg de l'abril, els episodis de pluja van ser protagonistes deixant uns valors de temperatura amb menys variacions i pròxims a la mitjana. Tot i això, a partir de finals d'abril i gran part del mes de maig, la temperatura es va enfilar fins a valors molt per sobre dels habituals, només es va produir un parèntesi entre els dies 9 i 16. A finals de mes, els valors de temperatura van ser totalment estiuencs. A l’Observatori de l’Ebre i l’Observatori Fabra, amb més de 100 anys de dades, el maig de 2020 va ser el més càlid de les respectives sèries.