Després d’un mes de juliol extremadament calorós a Catalunya, amb forts episodis de calor extrema i calorades tòrrides, aquest agost els termòmetres han recuperat valors més propis per l’època de l’any, però tot i això, s’ha mantingut més càlid que la mitjana climàtica.També la pluja ha sigut escassa, sobretot al nord-est, on en aquesta època de l’any els ruixats acostumen a ser més freqüents. En canvi, a punts de la meitat al sud de Catalunya ha enregistrat un mes més plujós del normal.
Tal com informa el Servei Meteorològic de Catalunya, la primera meitat del mes d’agost Catalunya va estar sota la influència d’unes masses d’aire seques i en alguns casos força càlides, que es van traslladar en la forta calorada que hi va haver del 7 a l’11 d’agost, on es van superar els 40º a zones de la Vall de l’Ebre, el Priorat, pla de Lleida i pla de Bages.
Durant la segona quinzena però, han arribat refrescades ajudades pel pas de pertorbacions, que han fet suavitzar el balanç del mes. Així i tot, al conjunt del territori, s’ha de qualificar d’agost càlid, sobretot a les comarques del nord-est, especialment al massís del Montseny, a la serra de l’Albera i a punts del Prepirineu central. Malgrat això, les temperatures han estat menys extremes que durant el juliol.
Cal destacar que la mitjana dela temperatura màxima ha estat de les més elevades de les darreres èpoques per a un mes d’agost, fent prevaler, una vegada més, les conseqüències del canvi climàtic i l’escalfament global. Destaquen les anomalies positives de +3,4º del Santuari de Queralt, al Berguedà, i els +3,4º de Pantà de Darnius, a l’Alt Empordà.
Un dels mesos més secs des que hi ha registres
Segons indiquen les dades, les pluges han estat minses durant l’agost, amb un mes sec a la major part de Catalunya.Destaca la falta de pluja al nord-est de Catalunya, on les tempestes i els ruixats en aquesta època de l’any són la dinàmica més freqüent en aquest sector, tenint una rellevància directa amb la pluviometria anual.
Altres zones amb dèficit també han estat la Catalunya Central, el Pirineu oriental i les comarques de les Garrigues, el Priorat i la Terra Alta. Ara bé, les excepcions es concentren al Pirineu occidental i a punts de la meitat sud, en especial èmfasi al litoral i prelitoral central i sud i al pla de Lleida. Una distribució poc normal, marcada per la configuració irregular de les tempestes estiuenques.
Una altra dada rellevant és que en alguns casos aquest mes d’agost ha estat un dels més secs també en les darreres dècades. A Figueres, amb dades des del 1950, és el segon mes més sec amb només 3,4 l/m2, mentre que a Girona ha estat el 3r agost més sec, darrere dels de 2011 i 2000. Les estacions que han recollit més aigua durant aquest mes d’agost són les següents:
- Espot (2.519 m): 128,9 l/m2
- Salòria (2.451 m): 119,8 l/m2
- Alinyà: 113,7 l/m2
- Bonaigua (2.266 m): 108,2 l/m2
- Lac Redon (2.247 m): 99,1 l/m2
- el Port del Comte (2.326 m): l/m2
- el Pont de Suert 88,5 l/m2
- Bagergue: 86,6 l/m2
- Boí (2.535 m): 86,4 l/m2
- Viu de Llevata: 84,2 l/m2
- Tírvia: 84,1 l/m2
- Sant Joan de l’Erm (1.720 m): 82,4 l/m2