Aquest passat mes de gener del 2020 ha assolit registres totalment fora de lloc per l’època de l’any pel que fa a la pluja, inclús amb algun rècord. De fet, la pluja s’ha concentrat en poc temps, ja que durant els primers dies de l’any l’anticicló va ser l’amo i senyor amb sol i boires persistents, algunes gebradores. No obstant, entre els dies 19 i 23, la històrica borrasca Glòria va revolucionar tots els registres obtinguts fins llavors, amb moltíssima aigua arreu i conseqüències catastròfiques. Aquest és el balanç segons les dades del mes de gener del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).
Borrasca Glòria: molta pluja en un mes de gener
Fins al dia 19, el temps havia estat força tranquil amb tan sols alguna pausa puntual de pluges poc importants. A partir de llavors, però, un anticicló molt potent es va traslladar al centre i nord d’Europa i això va generar una llevantada molt dura a casa nostra i, de fet, a tota la costa mediterrània de la península Ibèrica i a les Balears.
Un temporal excepcional per trobar-nos al gener, mes en què és poc habitual que caigui tanta aigua i encara menys que ens afectin borrasques més típiques de la tardor. En alguns punts, el gener acostuma a ser el mes més sec de l’any. Tot plegat va deixar molta aigua, vent huracanat de gregal i llevant, nevades excepcionals al Pirineu, amb neu a cotes baixes inicialment a més punts de Catalunya, i un temporal de mar duríssim que va destrossar tot el litoral.
El resultat va ser de 527 l/m² a Lliurona (Alt Empordà), més de 400 a l’àrea del Montseny, i entre 100 i 250 litres a gran part de Catalunya, amb l’excepció de les comarques de Lleida, on va ploure menys. La pluja registrada va multiplicar la mitjana, essent fins a 10 vegades més abundant del normal a l’Alta Garrotxa. No es recorda tanta aigua en un mes de gener des de l’any 1996, inclús en alguns punts des del 1979.
La precipitació acumulada aquest mes de gener ha anat des dels 40 mm del nord-oest de l'#Aran fins als >500 mm de punts de l'Alta Garrotxa. Destaquen els 526,8 mm de Lliurona (Albanyà, Alt Empordà) pic.twitter.com/AWsRNUvzAq
— Meteocat (@meteocat) February 3, 2020
Hi va haver milers d’incidències per la pluja, el vent, el temporal de mar, el desbordament de rius i la neu. Els danys patits es calculen en desenes de milions d’euros, hi va haver 4 morts i desenes de ferits i la costa tardarà molt temps a restablir la normalitat al 100%. La bona notícia és que els pantans catalans es troben ara mateix al màxim de la seva capacitat, oferint reserves per a molt temps.
Nevada, vent i temporal de mar excepcionals
Pel que fa a la neu, van caure entre 10 i 35 centímetres als Ports, Terra Alta i cims del Montseny, mentre que la nevada més excepcional va ser al Pirineu de Girona, amb fins a 1,5 metres de neu nova a Ulldeter (Ripollès) i més d’un metre a les cotes altes de la resta d’aquesta àrea.
El vent també va deixar alguns rècords i ràfegues de més de 100 km/h, mentre que es van superar els 70 km/h arreu, cosa que no passava des de feia almenys 10 anys. Les onades gegants van assolir els 14 metres d’altura mar endins i entre 5 i 7 arran de costa amb danys sense precedents en alguns punts. Després del temporal, la calma va tornar a dominar.
Gener càlid a Catalunya
El mes es pot qualificar de càlid a Catalunya i molt càlid a les parts més elevades del Pirineu i Prepirineu central. En canvi, a la depressió de l’Ebre ha estat normal o fred. El bloqueig anticiclònic que va patir el territori durant gran part del mes amb inversions tèrmiques (valors de temperatura més alts a les zones elevades que a les planes) i la formació de boira, persistent a la depressió de l’Ebre, expliquen la distribució de l’anomalia de temperatura del mes de gener.
En alguns punts d’alta muntanya, l’anomalia de temperatures ha superat els 3 graus respecte a la mitjana, com per exemple a Espot (+3,6º), el Port del Comte (+3,4º), Certascan (+3,3º), Malniu (+3,3º), Salòria (+3,1º) i Sasseuva (+3,1).