Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una nevada a Catalunya

Vídeos preciosos: La nevada arriba a quasi tot Catalunya de matinada. On seguirà nevant aquest dissabte?

La neu s’ha desplomat de nit fins a cotes molt baixes, però ha anat pujant i la pluja anirà agafant protagonisme. La nevada és important a Ponent

Imatge d'una nevada a Catalunya
La nevada ha arribat pràcticament a tot Catalunya de matinada | Meteocat

Les previsions s’han complert i la nevada ha arribat a pràcticament tot Catalunya la matinada d’aquest dissabte, 9 de gener. Durant una bona estona, sobretot entre les 02:00h i les 05:00h de la matinada, la temperatura s’ha desplomat coincidint amb l’arribada de les precipitacions, cosa que ha fet baixar la cota de neu fins als 200 o 100 metres tan sols, una mica més alta a la costa, on la neu ha estat inexistent a prop de mar en conjunt. En canvi, tot és neu encara a l’interior.

Les precipitacions han arribat al principi de la nit pel sud de Catalunya i ha començat a nevar molt avall a les Terres de l’Ebre i al Camp de Tarragona, inclús molt a prop del mar a l’Ebre. Zones com Riudecanyes (Baix Camp), Flix (Ribera d’Ebre) o Deltebre (Baix Ebre). Seguidament, la neu ha arribat a Ponent i tot l’interior de la meitat sud, incloent-hi la ciutat de Lleida o Montblanc, a la Conca de Barberà, zones on la neu ha enfarinat el paisatge de seguida. La nevada  és especialment intensa a Ponent amb problemes en carrers i carreteres. 

Finalment, la neu també ha acabat arribant a les comarques de Barcelona a una cota baixíssima, d’entre 100 i 200 metres al prelitoral, veient-se nevar o caient aiguaneu a gran part del Vallès i l’Alt Penedès, així com a la part alta de la ciutat de Barcelona, amb enfarinades per sobre dels 300 metres. La neu ha arribat a tota la Catalunya Central i a les comarques de Girona a cotes molt baixes i poc habituades a la neu,  inclús a prop del mar. Aquestes són les imatges de la nevada de la matinada a zones insòlites:

La neu també ha arribat a totes les muntanyes del territori i al Pirineu i Prepirineu, però especialment als Ports i les muntanyes de Tarragona. A partir d’uns 400 metres, la neu ha començat a agafar de seguida, i els gruixos comencen a ser destacats a partir dels 600 i, sobretot, dels 800 metres.

Pel que fa a les incidències, hi ha fins a sis carreteres afectades per neu o gel a la calçada a tot Catalunya, segons informa el Servei Català de Trànsit (SCT) en aquesta publicació a Twitter: 

Dissabte de pluja i neu

Després d’aquestes sorpreses de matinada, la neu ha donat pas a l’aiguaneu i, finalment, a l’aigua a gran part del litoral i prelitoral, tot i que la cota  es manté baixa a la costa de l'Ebre i a punts de la Costa Brava. Però de les muntanyes prelitorals cap a l’interior la cota  es manté encara a primeres hores d’aquest dissabte ben baixa i la neu hi seguirà caient. De fet, a Ponent està quedant tot ben blanc  amb una nevada  destacada a menys de 200 metres d'altitud. Consulta aquí la previsió  completa per a les properes hores. 

L’entrada dels vents d’entre llevant i gregal més humits farà pujar la cota de neu entre els 500 i 700 metres al litoral i prelitoral, sobretot al de Barcelona, on hi plourà en conjunt. La cota pujarà més lentament a l’interior, però al llarg del dia també s'hauria d'acabar ubicant entorn dels 400 o 500 metres. 

Atenció ara amb el temporal de vent a molts punts del litoral, prelitoral i Catalunya Central, així com molt mala mar a la costa. La pluja i la neu   seguiran caient intermitentment durant gran part del dia, mentre que la nevada pot ser important a muntanyes prelitorals com ara el Montseny, la Mola, Montserrat, i Muntanyes de Tarragona, als Ports, la Serralada Transversal i al Pirineu i Prepirineu de Girona, on poden assolir-se o superar-se puntualment els 30 centímetres de neu.El Meteocat manté les alertes per neu aquest dissabte:

Mapa d'avisos del meteocat pel dissabte 9 de gener del 2021
Mapa d'alertes per neu aquest dissabte | Meteocat