Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Cua de passatgers esperant per facturar a l'aeroport del Prat

Dues comunitats autònomes demanaran PCR negatives als viatgers de la resta d'Espanya

Balears i Canàries han consensuat aquesta mesura, establint la gratuïtat de les proves pels residents insulars
Cua de passatgers esperant per facturar a l'aeroport del Prat
Balears i Canàries han consensuat mesures pels viatgers de la resta de comunitats espanyoles. | ACN

Amb les festes de Nadal a tocar, les diferents comunitats autònomes segueixen estudiant i prenent mesures per tal que les festes siguin segures en el seu territori. En aquest sentit, cal recordar que totes les autonomies van pactar amb el ministeri de Sanitat el tancament perimetral entre el 20 de desembre i el 8 de gener, tot i que algunes han decidit ampliar les mesures que apliquen a aquells viatgers que arribin des d'altres comunitats.

Concretament, les Canàries i les Balears han pactat que per a entrar al seu territori sigui obligatori presentar una PCR negativa, tot i que els residents insulars podran fer-se aquestes proves de manera gratuïta en alguns centres de la península. L'anunci l'ha fet la presidenta balear, Francina Armengol, que s'ha reunit amb el president de Canàries, Ángel Víctor Torres, per consensuar aquesta mesura.

Les particularitats dels dos territoris

Tot i consensuar la mesura, els dos governs insulars han establert diferències en  les mesures a aplicar. Així, a les Balears, els turistes nacionals sí que tindran l'obligació de presentar una PCR amb resultat negatiu 72 hores abans d'agafar el seu vol o viatge amb vaixell si arriben d'una comunitat autònoma amb una incidència acumulada superior a 150 casos per 100.000 habitants.

Aquesta mesura, que entrarà en vigor el pròxim 20 de desembre, no afectarà aquells viatgers que entrin a les illes amb un motiu justificat —treball, qüestions sanitàries, legals, assistència a majors— o als residents balears. Els primers, si no han presentat una PCR negativa, podran sotmetre's a un test d'antígens al port o aeroport o podran fer una quarantena de 10 dies a la seva arribada. Els segons, si no presenten la PCR, també podran fer un test d'antígens en arribar o realitzar una quarantena sense cap sanció.

El president canari també ha confirmat que els residents a Canàries que provinguin de la península podran fer una prova gratuïta. A les Canàries, tant els turistes nacionals com internacionals ja estaven obligats, des de l'1 de novembre, a presentar un test d'antígens o una PCR en els allotjaments reglats en què feien estada. Així mateix, aquells que arribin per motius professionals podran fer un test a la seva arribada sense rebre cap sanció.

Canvis en la normativa per aquells que arriben a la península des de l'estranger

Mentre aquesta mesura entra en vigor als arxipèlags, cal recordar que a la resta d'Espanya continua sent necessari presentar una PCR negativa quan s'entra des de zones de risc. Aquest dijous, el govern espanyol va confirmar tres modificacions que ja han entrat en vigor, una vegada han estat publicades al BOE.

Així, com a alternativa a una PCR negativa, s'ofereix la possibilitat de presentar un test molecular TMA, una prova similar a la PCR però més econòmica. Així mateix, s'eximeix els menors de sis anys de presentar un test negatiu, alhora que s'han ampliat els idiomes en què es poden presentar els resultats, sumant el francès i l'alemany al castellà i l'anglès.