Les Balears tanca bars, restaurants i centres comercials durant 15 dies

El Govern balear preveu tancar aquesta mena d'establiments a Mallorca a partir del dimarts 12 de gener

Una cambrera atenent una taula amb dos comensals en un restaurant de Girona
La zona d'Espanya que tanca bars i restaurants durant 15 dies | Cedida

La greu situació existent per culpa de la pandèmia a Mallorca ha provocat que el Govern balear hagi decidit establir noves restriccions. Per tant, els centres comercials amb una superfície superior a 700 metres quadrats, estaran obligats a tancar 15 dies a partir de la pròxima setmana, llevat dels locals dedicats a serveis essencials, com són els supermercats. Alhora, també es veuran afectats pel tancament dels bars, restaurants i gimnasos, ja que l'horari de tancament per al comerç seguirà sent a les 20.00 hores.

Si no hi ha sorpreses, aquestes mesures entrarien en vigor el pròxim dimarts 12 de gener, després de ser aprovades pel Consell de Govern en la reunió setmanal. Aquest dissabte al matí, de fet, s'ha celebrat una reunió de la presidenta, Francina Armengol, i diferents consellers amb les patronals CAEB i PIMEB i als sindicats UGT i CCOO per donar-los tota la informació sobre les noves mesures preses. 

Tancament de bars, restaurants i grans superfícies a Mallorca

El Consell del Govern ha revisat les mesures restrictives en cada illa de la comunitat i ha anunciat que s'incrementaran les restriccions en totes aquestes, i de forma més evident a Eivissa, que aquest dijous ja va augmentar al nivell 3 d'alerta.

«Els casos venen dels llocs més crítics: les aglomeracions on no guardem les distàncies, de zones on hi ha més relaxació... Hem tingut risc en bars i restaurants, i sobretot dins de les cases familiars on és important que només estigui el nucli de família que hi viu», confessava la presidenta de Balears, Francina Armengol, en un acte públic a Alcúdia.

El Govern balear no aplicarà el tancament perimetral

La màxima dirigent del Govern balear reconeixia que «hi ha una sèrie de propostes sobre la taula que s'estan estudiant». Segons el doctor Javier Arranz, portaveu del comitè autonòmic de malalties infeccioses, no rebutja ni el tancament perimetral de les ciutats ni el cessament de forma temporal de l'activitat no essencial. «Si a Palma hi ha cues per les rebaixes, ja estem preocupats», deia.

«La culpa no és del comerç o dels establiments, és de com ens comportem en estar aquí», va assegurar Arranz. Des del Govern regional consideren que no es va a establir res de nou a les mesures preses anteriorment. «Mirem el que ha funcionat en altres llocs com el tancament del 100% de l'hostaleria, o dels gimnasos, o dels llocs que no es poden ventilar», avisava Arranz.

«Les trobades socials i familiars han de desaparèixer»

«Hem vist casos d'una persona amb 37 contactes, o d'una altra amb 48, aquests dies hi ha hagut brots perquè no ens han fet cas, s'han fet reunions de més de sis persones», reconeixia el doctor Javier Arranz. La preocupació a Balears s'ha disparat des del Cap d'Any i encara falta per conèixer els efectes que comportaran les reunions al dia de Reis.

La incidència acumulada de contagis per Coronavirus a 14 dies i per 100.000 habitants segueix augmentant a Balears (543). Mentre puja a Eivissa (371), decreix a Formentera (272) i sembla seguir una certa estabilitat a Menorca (197) i Mallorca (589).

Encara amb tot «queden dies en què informarem de molts casos», deia Arranz, qui, davant la festa de Sant Antoni, manava un altre missatge a la població: «Les trobades socials i familiars han de desaparèixer. Els foguerons no han d'existir si volem aturar aquesta dinàmica que, si continua així, significarà mesures més complicades i contundents», sentenciava.


Comentaris

envia el comentari