Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'arxiu d'uns joves practicant 'botellón'

Assenyalen on i com es produeix el contagi de Covid-19 a Espanya

L'entorn familiar seguit pels centres socioculturals presenten el risc més gran per a la ciutadania

Imatge d'arxiu d'uns joves practicant 'botellón'
Assenyalen on i com es produeix el contagi de Covid-19 a Espanya| Europa Press

El principi de l'any 2021 no ha estat de moment tant pacificador com s'esperava en totes les cases espanyoles. Amb una onada de fred que travessa de nord a sud la península, unida a la situació crítica que presenten moltes llars espanyoles pel Coronavirus, l'escenari per a la catàstrofe sembla com a mínim palpable.

Si bé la lluita contra la pandèmia ha avançat des que el passat 31 de gener es detectés el primer cas a Espanya per Covid, fins a la primera vacunació a finals del mes passat al nostre país, les indagacions i indagacions per part d'experts sanitaris segueixen arribant a les portades d'actualitat internacional.

Des que aquell principi d'any un turista alemany posés el seu peu a l'illa de la Gomera, la pandèmia es va estendre per tot el país a una velocitat increïble. Òbviament no es va tractar de l'únic focus, però les mesures van començar a assolar els hàbits de la població, mutant-los a un nivell que ningú podia imaginar en un principi.

L'inici del confinament

La data del desastre va ser el 15 de març a través d'un confinament general, que s'estendria fins a dos mesos més tard. La situació durant la temporada estival va mantenir la tranquil·litat, encara que a principis del mes d'agost va començar a mastegar la tragèdia, sobretot per la vinculació de proves PCR que es van començar a estandarditzar.

Actualment, Espanya se situa en la barrera dels dos milions d'infectats, amb un nombre de morts que pràcticament arriba als 50 mil. Dels pacients registrats, el 56,2% ha presentat alguna classe de simptomatologia, segons la Xarxa Espanyola de Vigilància Epidemiològica, RENAVE.

El 87,5% dels diagnòstics s'ha produït a través de les PCR, per un 12,3% que va donar positiu a través dels tests d'antígens. Però, un dels motius que més crida l'atenció, i sobre el qual resideix el focus, és quin estrat de la població té el nombre més gran de contagis.

Joves i dones

Segons un comunicat de RENAVE, la majoria de contagis es registra en el grup que va dels 15 a 59 anys, suposen un 67% del total, sent el de 15 a 29 anys el més representat en un estudi detallat. Malgrat ells, són els més ancians de la nostra ciutadania els qui ocupen el gran percentatge d'hospitalitzacions i defuncions, que en les últimes jornades han augmentat en un 28,7% i un 12,2% respectivament.

Una altra estadística dictamina que els contagis són més freqüents en dones, que representen un 52,5% de la mostra, amb una edat mitjana de 41 anys, i aquest mateix grup ocupa la representació més gran de la mostra total, al costat d'homes de 15 a 39 anys i majors de 89 anys.

El motiu dels contagis apareix representat per dos grans grups; el primer és el d'aquells que desconeixia mantenir un contacte directe amb un positiu, que és el 35,2% dels pacients; l, el segon, és el que té una representació del 41,8%, que va assegurar no saber on s'havia contagiat.

Si hi ha una dada reveladora a l'hora d'exposar els casos a Espanya, és el fet que l'àmbit familiar és el de major risc de contagi, amb un 33,3% dels positius. És clar, dins d'aquests que reconeixen el lloc on han pogut contagiar-se del virus.

Els casos que el segueixen en aquest informe situen un 5,9% dels afectats en l'entorn laboral, un 4,2% en els centres sociosanitaris, un 2,1% en els centres sanitaris -un dels arguments pels quals el personal d'aquests llocs té prioritat en el procés de vacunació-, i un 1,8% en escoles, instituts o altres centres per a la formació acadèmica.