Imatges molt colpidores les que ens arriben des de Nova Zelanda. Prop de 145 balenes, concretament cetacis de cap d’olla que fan fins a 7 metres de llargària, van aparèixer dissabte mortes a les platges de l’illa de Stewart, ubicada al sud del país. Un panorama dantesc que es repeteix massa sovint en aquest punt per motius que no estan molt clars pels experts.
La descoberta la va fer un persona que estava acampada a l’illa i que va donar l’avís. Immediatament, el Departament de Conservació de Nova Zelanda (DOC) va sobrevolar la zona i va enregistrar aquestes imatges. A més de les mortes, també hi havia balenes mortes, però es trobaven encallades, en mal estat i faltava personal per ajudar-les, així que es va optar per sacrificar-les perquè era «el més humà», segons les autoritats.
Un fet inexplicable que es repeteix molt sovint
No és ni molt menys la primera vegada que Nova Zelanda registra la mort sobtada d’una gran quantitat de balenes a les seves costes. L’any passat es van comptabilitzar prop de 650 cetacis morts només a la zona de Farewell i es creu que enguany es podria superar aquesta xifra, i més després de la nova terrible descoberta a l’illa de Stewart.
La situació es repeteix però els experts no acaben de trobar la resposta a aquestes morts massives. Una de les hipòtesis és que, com que aquests animals viuen en grup i es desplacen junts guiats per un sol membre, si aquest s’encalla la resta de membres també pateixen el mateix destí. Una desorientació que pot passar però que es pot veure aguditzada per la interferència de radars de vaixells militars, tot i que això no s’ha pogut comprovar.
Més enllà d’un problema d’orientació i navegació, altres hipòtesis que valoren els biòlegs és que els animals es vegin afectats per una malaltia, que pateixin canvis sobtats de les marees, que topin amb unes condicions meteorològiques o geogràfiques complicades a la zona, o també que hagin perseguit en grup un depredador i s’hagin vist encallats.
Sigui el que sigui, aquestes morts continuen sent un misteri i les investigacions segueixen en marxa per esbrinar què pot estar passant en aquesta zona remota del planeta.