L'empresa tonyinaire de l'Ametlla de Mar Balfegó ha anunciat que està enfilant la recta final de les operacions de recollida de tonyines que van escapar-se de les seves gàbies d'engreix i morir durant el passat temporal, arribant a centenars a diferents punts de la costa de l'Ebre. Segons precisen, en aquests moments treballen per definir la millor forma d'arribar a la Punta de la Banya, la zona més complicada pel difícil accés. En un comunicat, Balfegó assegura també que ha ofert als pescadors contenidors per dipositar els exemplars trobats i, al mateix temps, que compensarà a través de la seva assegurança de protecció civil les pèrdues que els armadors hagin pogut patir per captures accidentals de tonyina roja.
Balfegó, que un primer moment va minimitzar les possibles pèrdues assegurant, en plena llevantada, que les seves instal·lacions es mantenien operatives, no va reconèixer fins dimarts passat que els centenars de tonyines apareguts a la costa de l'Ebre provenien de les seves gàbies. Llavors, va assegurar que les pèrdues arribarien a ser molt més greus de les que es preveien inicialment. En el comunicat d'aquest dimarts, l'empresa sosté, en canvi, que «treballa des de poques hores després del final del temporal» en la recollida de tonyines i que ha estat «en contacte permanent, des del primer moment» amb el Departament d'Agricultura, posant-se a disposició d'ajuntaments i confraries de pescadors del territori després del temporal.
La primera d'aquestes trobades, però, no hauria tingut lloc fins aquest mateix dilluns i va servir, segons la versió corporativa, per oferir la seva «col·laboració en les feines de recuperació d'exemplars» oferint contenidors als pescadors per dipositar les tonyines que trobin. Va ser, però, una setmana abans quan la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, recomanava a la ciutadania evitar menjar tonyina roja que havia aparegut morta a la costa i requeria a Balfegó xifres sobres les pèrdues, a més de plantejar mesures per evitar que les captures de cadàvers malmetessin la pesca o posessin el risc de sanció els pescadors.
A més, l'empresa, que precisa no haver negat «mai que les tonyines provenien de les seves piscines», sosté que ja va comunicar fa uns dies que compensarà a través de la seva assegurança de responsabilitat civil els pescadors que hagin patit o pateixin pèrdues per capturar exemplars de tonyina de forma accidental amb les seves xarxes. També confien que la Generalitat sigui conscient de les «pèrdues patides per Balfegó i li garanteixi accés a les ajudes públiques» pel temporal.
El comunicat apunta que un cop s'ha analitzat les instal·lacions més a fons l'empresa confirma el seu «bon estat tot i els embats del temporal», una situació que atribueix als «treballs de manteniment» que s'hi efectuen habitualment. En aquest sentit, asseguren que són de les poques instal·lacions de la costa mediterrània estatal que han resistit els dos últims temporals —de setembre de 2019 i aquest del gener passat— i els exemplars que han fugit «ho han fet a conseqüència del fort onatge», amb onades de fins a 14 metres d'altura cada cinc segons que van «mantejar» el peix fora de les gàbies. En aquest sentit, la companyia «celebra que la majoria de les tonyines hagin escapat vives».
Per últim, l'empresa creu que podrà tornar a operar al mercat amb total normalitat «en tan sols uns mesos» i que, en aquests moments, efectua una «intensa campanya» entre els seus clients i distribuïdors per informar-los sobre la situació viscuda i que disposa d'un stock del seu producte congelat.