Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Assistents a la roda de premsa d'avui

El ball de la Rosaura de Valls tornarà a representar-se amb motiu de les Festes Decennals

El projecte de recuperació ha estat impulsat per un grup de vallencs i vallenques de manera popular

Les Festes Decennals de Valls veuran renéixer el  ball parlat de la Rosaura, gràcies a una iniciativa popular. L’equip de vallencs i vallenques que vol reintroduir aquesta representació el conformen persones vinculades a diferents entitats i associacions de la ciutat.

En aquest sentit, l’objectiu de l’equip impulsor no ha estat altre que el de recuperar i treure de l’oblit, amb caràcter totalment extraordinari, aquesta preuada manifestació de patrimoni immaterial local. S'havia representat a la ciutat en nombroses ocasions fins a mitjans del segle XIX. En aquest moment es va perdre amb el declivi d’aquestes representacions de caràcter popular.

L’estrena tindrà lloc durant la jornada del 3 de febrer, dia de Sant Blai i festiu local. Serà en una tanda de representacions amb sis actuacions. Tres en horari matinal i tres en la franja de tarda. En aquesta ocasió, el ball parlat farà les seves escenificacions de forma itinerant pels carrers i places del centre històric amb la plaça de les Garrofes com a espai emblemàtic.

Aquest és justament un altre dels al·licients destacats del projecte: recuperar la itinerància d’aquests tipus d’escenificacions del  teatre popular  en el decurs d’una mateixa representació.

L'argument del ball

El ball de la Rosaura presenta una temàtica cavalleresca dramàtica. L’argument s’inspira en uns fets tràgics ocorreguts a  Trujillo  (Càceres, Extremadura). Una donzella de nom Rosaura fou ultratjada i abandonada per part del seu pretendent i el seu cosí. La deixaren a la seva sort tot abandonant-la i lligant-la a un pi enmig del bosc, lloc on fou trobada i rescatada.

La posada en escena de l’obra combinarà el gest, la paraula, l’atrezzo, la música i el ball que porten a terme els mateixos actors a peu de carrer, una fórmula molt arrelada en el teatre medieval.

Referències al Camp de Tarragona

Entre les primeres referències al text original, trobem que aquesta dansa formava part de la programació de les Festes dels Sants Advocats i Protectors de Vilanova i la Geltrú de l’any 1850. L’escriptor tarragoní Josep Pin i Soler en fa una narració documental que s’ubica l’any 1860; el 1873 a Reus; el 1877 a Falset; Josep Bargalló Valls també el documenta al Catllar.

A Vila-seca entre 1861 i 1881 ho fa Jordi Bertran, així com el 1881 a La Canonja i el 1882 a Torredembarra segons el buidatge del "Diari de Tarragona" realitzat per aquest autor; i també a Calafell, El Vendrell i Vilafranca del Penedès, segons l'investigador Eloi Miralles. Des de llavors, aquest ball parlat en llengua castellana tan popular s’havia representat en diferents poblacions del Camp de Tarragona, de la Conca de Barberà i del Penedès.

Dins el seguici cerimonial de Valls  el ball de la Rosaura ja fou descrit per l'insigne novel·lista vallenc  Narcís Oller en la seva obra "Vilaniu", en la qual retrata la Festa Major de Sant Joan de Valls de la seva infància, corresponent a la dècada del 1850. Les notícies vallenques són entre les més antigues conegudes al nostre país, en un element de la cultura popular local que havia participat històricament a les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela.

L’adaptació a Valls

L’equip d’adaptació ha reconduït el drama, amb un tema vigent i que interpel·la el públic, sota la mirada de la contemporaneïtat. Per a fer-ho possible, la traducció al català del text original (escrit i sempre representat en castellà) ha anat a càrrec de l’equip format per Pere Navarro, Toni Veciana i Magí Sunyé.

Cristina Boixadera és la responsable de la composició de les tonades que acompanyaran la representació. Es tracta d'una creació original al servei de la reintroducció, amb acompanyament de flabiol, tamborí, acordió diatònic i violí. Al seu torn, Blanca Ferré signarà el disseny i confecció del vestuari d’aquest nou ball parlat.

Pel que fa a la imatge gràfica, Andreu Plana ha estat l’autor del logotip del ball i de les seves aplicacions. S'’inspiren en el gravat en forma de pi que corona decoració de la façana de la primera portalada del carrer de la Cort, Ca Vives Pi.

Amb el suport de la Unió Anelles de la Flama

El projecte de reintroducció del Ball de la Rosaura de Valls compta amb el suport de la comissió participativa de cultura popular de les Festes Decennals. També amb la col·laboració de la Unió Anelles de la Flama, entitat que participarà del muntatge donant vida al cos de miquelets amb els trabucaires i que acollirà el procés d’assajos.

Per a fer realitat el projecte, l’organització activarà, en les properes setmanes, una campanya de micromecenatge, amb la que es finançarà la totalitat d’aquesta proposta artística. Els vallencs i vallenques podran seguir el procés de reintroducció a través de les xarxes socials del ball a Facebook, Twitter i Instagram, amb l’usuari @BalldelaRosaura.