Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dos mans d'una persona sostenint bitllets de 50 euros davant d'un caixer automàtic

El Banc d'Espanya alerta del greu error que cometen moltes persones quan compren

Pot semblar una opció beneficiosa a priori, però amaga algunes trampes

A la societat actual, les compres s'han convertit en una part integral de les nostres vides. Sigui per necessitat o per simple plaer, gairebé a tots ens agrada adquirir nous productes o serveis.

Per a molts ciutadans, arribar a casa amb diverses bosses amb roba nova o qualsevol altre article de col·leccionisme és sinònim d'alegria i felicitat. En efecte, el fet de saber que et pots gastar aquests diners en una cosa que a tu t'agrada i genera benestar.

Els espanyols som molt propensos a comprar coses que, en el fons, molts de nosaltres no necessitem. Segons un estudi de Statista, les llars del nostre país van gastar un total de 17.349 milions d'euros en peces de vestir el 2021, una xifra que supera en 2.000 milions les despeses realitzades el 2020, any de la pandèmia.

Però, el que sembla una jornada tranquil·la de compres es pot convertir en un malson per a algunes persones que opten per pagar amb un nou mètode que pot generar conseqüències negatives a llarg termini. Aquest és l'anomenat 'buy now, pay later'.

En què consisteix aquest nou mètode?

Com bé indica el nom, si ho traduïm de l'anglès a l'espanyol, es tracta de comprar ara i pagar després. El consumidor pot decidir si prefereix fraccionar el pagament mitjançant un crèdit concedit per l'establiment que haurà de tornar en quotes mensuals. Normalment, aquests fraccionaments no porten interessos.

A priori, pot semblar una operació avantatjosa, però pot amagar algunes condicions que faran sorgir problemes a les famílies a final de mes.

Mà esquerra amb rellotge metàlic treient un bitllet de 50 euros i un de 100 euros d'un caixer automàtic
Compte amb la forma en què paguem als establiments | Getty Images

El Banc d'Espanya, per aquest motiu, ha explicat al Portal del Client Bancari els riscos que comporta aquesta operació: el sobreendeutament a final de mes.

Aquests crèdits, segons aclareix el Banc d'Espanya, poden tenir comissions o interessos a simple vista. No obstant això, si es fan moltes operacions mitjançant aquest mètode hi ha la possibilitat que no es puguin atendre tots els pagaments i alguns quedin sense concretar.

En aquest cas, si no es resol el pagament d'algunes de les quotes acordades, és freqüent i més que possible que les entitats amb què hagis fet aquest pagament fraccionat cobrin interessos en cas d'impagament.

Aquest supòsit, com és lògic, elevaria encara més la despesa derivada d'aquesta compra determinada, que podria ser de moda o electrònica i que solen oferir aquest mètode de pagament, al contrari que en comprar, per exemple, productes d'alimentació.

El BdE insisteix que fer compres mitjançant aquest mètode pot provocar una falsa sensació d'estalvi a curt termini. Tot i això, a final de mes (quan algunes famílies poden haver gastat gran part del seu sou) pot arribar el rebut mensual i generar una gran sorpresa.

Si es financen diverses compres amb aquest mètode i s'augmenten de forma considerable les despeses en els pròxims mesos, el client es compromet a pagar els diners de què es disposa a mitjà i llarg termini. Encara que ho pugui semblar, per tant, no és una manera d'estalviar diners.

Una dona a qui només se li veu mig cos agafant amb la mà diverses bosses de compra
Molts pagaments amb aquest mètode poden provocar un sobreendeutament | Getty Images

 

Aleshores, com puc estalviar a les meves compres?

Com ja ha alertat el Banc d'Espanya, paga amb targetes de dèbit i no acceptis pagar a terminis (almenys no en moltes operacions diferents). Si és possible, paga-ho tot al moment. Així portaràs una anàlisi real de quin és el pressupost amb què es compta.

Una manera senzilla és establir un pressupost abans de sortir de compres o fer una compra en línia. És essencial determinar quant estàs disposat a gastar en aquest article en particular i assegurar-te de cenyir-te a aquest límit. Això t'ajudarà a evitar despeses impulsives i a mantenir el control sobre les teves finances personals.

Fes una llista de prioritats, ja que és fàcil deixar-se endur per l'emoció del moment i comprar coses que realment no necessitem. Estableix què és el més important per a tu en aquest moment. En tenir una llista clara, serà més fàcil resistir les temptacions i enfocar-te en el que realment necessites.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!

Compara preus, busca ofertes i no et quedis amb la primera opció que vegis. Aprofita les ofertes, descomptes i promocions que puguin estar disponibles. No et precipitis a comprar alguna cosa a preu complet sense explorar altres opcions.

Per acabar, un dels millors consells és evitar les compres per impuls. Pren-te un temps per reflexionar i avaluar si el producte o servei en qüestió encaixa amb les teves prioritats i pressupost. Moltes vegades, després de dedicar-li un temps de reflexió, t'adonaràs que no era una compra necessària.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS les hores més barates de la LLUM, ara al teu WhatsApp! Planifica rentadores, cuina i planxades!