Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Foto d'unes monedes turques.

El Banc d'Espanya alerta de les monedes falses que poden colar-te: 5 consells

Descobriu els passos que us ajudaran a identificar l'autenticitat d'una moneda

Revisa bé la teva cartera: podrien haver-te-la colat. Tot i que acostumem a centrar la nostra atenció en els bitllets, és important recordar que les monedes tampoc no queden exemptes de falsificacions.

Segons les dades proporcionades pel Banc d'Espanya, el 2022 es van detectar uns 26.175 exemplars falsos al país. Un import que, íntegrament, ascendeix als 49.472 euros. La xifra preocupa l'organisme que, lluny de quedar-se amb els braços plegats, ha volgut compartir les claus per evitar caure en aquests fraus monetaris.

Els 5 passos per detectar monedes falses

A través del Portal del Client Bancari, el Banc d'Espanya ha compartit algunes mesures a tenir en compte per detectar possibles monedes fraudulentes. Mitjançant un vídeo explicatiu, José Manuel Tarifa, de la Unitat d'Anàlisi de Moneda, ha detallat les característiques que diferencien una moneda original d'una falsificada.

Igual que passa amb els bitllets, l'única manera de descobrir si una moneda d'euro o cèntim no té autenticitat, s'hi fixa bé. Aquests són els 5 passos que has de tenir en compte:

1. Verificació

El primer pas, segons les indicacions de l'expert, és corroborar que es tracta d'una moneda d'euro. La semblança que tenen aquestes peces amb alguns exemplars pertanyents a altres sistemes monetaris és sorprenent.

Monedes d'1 euro
El 2022, es van detectar més de 26.000 monedes falsificades a Espanya | Getty Images

Per això, els estafadors aprofiten aquest condicionant per enganyar els usuaris a l'hora de tornar el canvi. Per fer-ho, fan servir monedes pràcticament idèntiques, però amb un valor inferior a l'equivalent al de l'Eurosistema.

Tal com detalla el Banc d'Espanya, totes les monedes d'euro segueixen un mateix patró. En una cara apareix gravat el valor d'aquesta moneda i el mapa d'Europa, juntament amb el text 'Euro' o 'Euro cent'. Així mateix, a l'inrevés, totes contenen un indicador específic que fa referència al lloc i l'any d'encunyació.

2. Alineament

Un altre dels aspectes que cal tenir en compte és l'alineació de les dues cares. Per comprovar-ho, agafa la moneda amb el polze i el dit índex i, ajudant-te amb l'altra mà, gira-la sobre ella mateixa. Una peça autèntica sempre compta amb les dues cares alineades en sentit vertical.

3. Concordança

El tercer condicionant que et pot servir per detectar si una moneda és veritable o no, és la concordança. L'any 2007, es va aplicar una modificació en el disseny de les peces d'euro i cèntim.

Aquesta té a veure amb el mapa gravat a les monedes, que va passar a incloure tots els països i no únicament els pertanyents a la Unió Europea. Així doncs, totes les monedes encunyades a partir del 2007, han de comptar amb aquesta característica.

Foto d'un munt de monedes de vint cèntims.
Hi ha alguns trucs que podeu aplicar per verificar l'autenticitat d'una moneda | Getty Images

4. Magnetisme

Sabies que certes monedes tenen un cert grau de magnetisme? Tot i que aquesta característica sol passar molt desapercebuda, podria ser clau per detectar si una peça no té autenticitat.

Per comprovar-ho, has d'aproximar un imant a la part central de la moneda, ja que és on recau el magnetisme. Segons indiquen des del Banc d'Espanya, la peça quedarà enganxada a l'imam, encara que se'n desprendrà amb una lleugera sacsejada.

Ara bé, aquest truc només serveix amb monedes d'un i dos euros i amb peces d'1, 2 i 5 cèntims. Per la seva banda, les de mitjana denominació, com ho són les monedes de 10, 20 i 50 cèntims, no són magnètiques.

5. Mapa d'Europa

Finalment, t'has de fixar bé al mapa d'Europa, ja que compta amb una particularitat molt específica. I és que, a les monedes d'un i dos euros, aquest enregistrament té una superfície rugosa. En cas de presentar una superfície llisa, sospita: podria ser una falsificació.

Tal com exposen des de l'organisme, la qualitat d'encunyació d'aquestes peces és excepcional i molt curosa, i recau l'alta definició en les il·lustracions. Uns petits i, a primera vista, insignificants detalls que marquen la diferència.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!